Stijl & materialen

Veranda in de tuin

Houten veranda

Veel veranda’s zijn van hout of aluminium gemaakt, maar er zijn nog meer materialen en elk materiaal heeft zo zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Lees er hier alles over.

Houten veranda

Houten veranda’s zijn, ondanks de komst van moderne materialen als aluminium en PVC, nog steeds erg populair. Dat komt omdat hout makkelijk te verwerken is in ramen en deuren en daarnaast vrij goede isolerende eigenschappen heeft. Soms past men in een veranda combinaties toe van hout en aluminium. Bij ramen en deuren bijvoorbeeld, waar men hardhout aan de binnenzijde bevestigt en aluminium aan de buitenzijde. Door het hout aan de binnenzijde is het raam beter geïsoleerd en het aluminium aan de buitenzijde zorgt voor een perfecte bescherming tegen vocht.

  • Voordelen van hout: goede thermische isolator, makkelijk te bewerken.
  • Nadelen: hout heeft enig onderhoud nodig (schilderen, beitsen, oliën), geen slanke profielen mogelijk.

Voordelen en nadelen van een aluminium veranda

Aluminium is sterk en zeer goed bestand tegen vocht. Door deze eigenschappen is het erg geschikt voor de productie van verandaprofielen. Door de sterkte van het aluminium zijn grote, slanke profielen mogelijk. Daarom worden moderne, minimalistische veranda’s zoals een glasshouse vaak van aluminium of staal gemaakt. Aluminium veranda’s vereisen daarnaast nauwelijks onderhoud en hebben een zeer lange levensduur.

  • Voordelen van aluminium: nagenoeg geen onderhoud nodig, stijlvolle minimalistische constructies mogelijk.
  • Nadelen van een aluminium veranda: relatief duur (duurder dan een houten veranda of PVC veranda)
Tip: De beglazing van de veranda en de profielen moeten qua isolatie goed op elkaar zijn afgestemd. Aan goed geïsoleerde profielen met een lage U-waarde heb je immers weinig als de warmte langs de beglazing verloren gaat.

Wanneer kiezen voor een PVC veranda?

PVC profielen zijn door de lagere interne sterkte niet geschikt voor grote overspanningen. Grote, minimalistische glaspartijen, zoals in een glazen veranda of een glasshouse, zijn dus niet mogelijk met PVC. Kies je daarentegen voor een traditionele aanbouw met niet al te grote glaspartijen, dan is PVC een uitstekende keuze. PVC profielen vergen geen enkel onderhoud, hoeven nooit geschilderd te worden en gaan een leven lang mee. Daarnaast presteren ze thermisch gezien zeer goed.

  • Voordelen van PVC: geen onderhoud nodig, zeer lange levensduur, goede thermische isolatie.
  • Nadelen van PVC: geen grote overspanningen mogelijk, lastig te repareren bij beschadigingen.

Uit welke beglazing kan ik kiezen?

Bij het kopen van een veranda kun je doorgaans kiezen uit dubbel (HR++) of driedubbel hoogrendementsglas (HR+++). Driedubbel hoogrendementsglas heeft een U-waarde tussen 0.6 en 0.8 en W/m²K en is hiermee het best isolerende verandaglas. In combinatie met goed geïsoleerde profielel zul je hiermee dus de meeste energie kunnen besparen. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende soorten zonwerend glas en zelfreinigend glas. Welke beglazing het meest geschikt voor je is, hangt vooral af van de oriëntatie van de veranda en de huidige isolatiewaarde van de woning.

Tip: Er zijn zeer veel soorten glas. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood. De verandabouwer zal je hier uitgebreid over adviseren en kan precies voor je uitrekenen welke beglazing het meeste rendement voor je oplevert.

Bestaat het dak van een veranda in zijn geheel uit glas?

Dat kan wel, maar meestal is dit niet zo. De trend is juist: minder glas, omdat een verandadak met weinig glas makkelijker, of in ieder geval goedkoper, te isoleren is dan een dak met een groot glasoppervlak. Populair zijn verandadaken met een lichtstraat. Deze daken zijn perfect te isoleren en de lichtstraat kan voorzien worden van zonwering. Veranda’s met een lichtstraat zullen in de zomer ook minder snel oververhit raken dan veranda’s met een dak dat geheel uit glas bestaat.

Wat zijn de voordelen van een stenen veranda?

Stenen veranda’s zijn makkelijker te isoleren dan aluminium veranda’s of stalen veranda’s. Dat komt omdat de stenen muren relatief eenvoudig voorzien kunnen worden van isolatiemateriaal (in een glazen veranda is dat niet mogelijk en moet het glas zelf goed geïsoleerd zijn). Een ander voordeel van dit type veranda is dat de leidingen (voor elektra of water) makkelijk weg te werken zijn in de muur. In een glazen veranda is het wegwerken van leidingen door de grote glaspartijen een stuk lastiger en zijn aanpassingen achteraf vaak niet meer mogelijk.

Minimalistische stalen veranda

Stalen veranda’s zijn wat minder populair dan aluminium veranda’s. Dat komt omdat staal duurder is dan aluminium en lastiger te bewerken. Staal is daarentegen supersterk en hierdoor erg geschikt voor gebruik in moderne, minimalistische veranda’s zoals een glasshouse of een moderne oranjerie. Met staal zijn grote glaspartijen mogelijk en kunnen grote overspanningen gemaakt worden.

  • Voordelen van staal: zeer sterk, slanke profielen mogelijk.
  • Nadelen: duurder dan aluminium, kan roesten, lastiger te bewerken dan aluminium.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte