Stenen veranda

Veranda met stenen zijmuur

Stenen veranda’s zijn super sterk en eenvoudiger te isoleren dan traditionele glazen veranda’s. Maar waarin verschilt een stenen veranda nu eigenlijk van een aanbouw en wat kost hij ongeveer?

Stenen aanbouwveranda

Een stenen veranda lijkt qua vormgeving en bouwmaterialen erg veel op een traditionele gemetselde aanbouw. De ramen in een stenen veranda zijn meestal echter een stuk groter en ook in het dak is meer glas verwerkt dan in een standaard aanbouw. Het verschil zit hem dus voornamelijk in de hoeveelheid glas en de grote van de raampartijen.

Voordelen van een stenen veranda

  1. Eenvoudiger te isoleren dan een traditionele glazen veranda.
  2. Past qua vormgeving en afwerking perfect bij een gemetselde woning.
  3. Combinaties van verschillende bouwmaterialen zijn mogelijk (hout, kunststof, aluminium, staal).
  4. Super sterke constructie en lange levensduur.
  5. Leidingen zijn relatief eenvoudig weg te werken in de muren.

Nadelen van een stenen veranda

  1. Een stenen veranda is duurder dan een aluminium of houten veranda. Dit komt voornamelijk omdat het plaatsen van de veranda meer tijd in beslag neemt (de muren moeten gemetseld, gevoegd en gestuukt worden en ook de montage van ramen en deuren neemt meer tijd in beslag).
  2. Door de dragende muren is er minder glasoppervlak en heb je minder zicht naar buiten dan in een traditionele glazen veranda. Er komt ook minder licht naar binnen.

Hoe verloopt de bouw van een stenen aanbouw?

Ben je akkoord met het ontwerp van de veranda, dan kan de aannemer starten met de bouw van de veranda. Normaal gesproken verloopt het bouwproces in de volgende fases:

  • Graafwerken. Op de plaats waar de stenen veranda komt te staan, graaft men sleuven voor de fundering.
  • Fundering storten. De betonnen fundering en de vloerplaat worden gestort. Doorbraak gevel. De achtergevel wordt doorgebroken zodat er een verbinding tussen de woning en de veranda ontstaat. Indien nodig wordt een metalen stabiliteitsbalk geplaatst.
  • Metselwerk. De muren van de veranda worden gemetseld.
  • Bevestigen van de dakbalken.
  • Plaatsen van ramen en deuren.
  • Plaatsen van lichtstraat in het dak.
  • Afwerken van van de veranda (dak, muren, vloer, elektra, zonwering, enz.)

Houten ramen of kunststof ramen kiezen?

Bij een veranda in steen kun je kiezen uit verschillende soorten ramen en deuren. Kunststof ramen zijn populair omdat ze nagenoeg geen onderhoud vergen. Houten ramen worden ook nog veel gebruikt. Hout is makkelijk te bewerken en onbewerkt hardhout heeft een prachtige, authentieke uitstraling. Wil je een klassieke, landelijke look & feel? Kies dan voor hout. Wil je zo min mogelijk onderhoud, maar wel de look van hout? Kies dan voor kunststof ramen en deuren met houtstructuur. Deze zijn op afstand niet van écht houten schrijnwerk te onderscheiden en vergen nauwelijks onderhoud.

Tip: Vind je het lastig om een keuze te maken tussen kunststof of hout? Geen nood. De aannemer zal je uitgebreid informeren over de voor- en nadelen en kan je ook voorbeelden laten zien, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Welk type beglazing is het best?

Dat hangt af van de gebruikte materialen en de huidige isolatiegraad van de woning. Over het algemeen ben je het beste af met dubbel hoogrendementsglas (HR++) of driedubbel hoogrendementsglas (HR+++). Driedubbel hoogrendementsglas is relatief duur, maar in combinatie met goed geïsoleerd schrijnwerk kun je er flink wat energie mee besparen. De verandabouwer kan overigens voor je uitrekenen hoe lang de terugverdientijd van de beglazing is. Wel zo makkelijk, want het heeft natuurlijk weinig zin om zwaar te investeren in dure beglazing die je na twintig jaar nog niet hebt terugverdiend.

Welke type verwarming is mogelijk?

In principe is elk soort verwarming in een stenen veranda mogelijk. Het hangt van je huidige verwarmingssysteem af welk type verwarming het meest rendabel voor je is. Lagetemperatuur vloerverwarming is verreweg het meest ideaal, omdat je hier de meeste energie mee kunt besparen, maar verwarming met radiatoren of convectoren is vanzelfsprekend ook mogelijk.

Tip: Let niet alleen op de isolatiewaarde van de beglazing en de profielen. Ook vloerisolatie en (spouw)muurisolatie zijn erg belangrijk!

Prijs van een stenen veranda

Een goed geïsoleerde stenen veranda kost gemiddeld 1300 tot 1500 euro per vierkante meter. Soms zul je iets goedkoper uit zijn, soms wat duurder. Dit is afhankelijk van de grondwerken die verricht moeten worden, het type veranda en de gewenste afwerking. Ook speelt de moeilijkheidsgraad van het project een rol. Woon je bijvoorbeeld op een locatie die lastig te bereiken is met zware machines dan zal de verandabouwer speciaal materieel moeten inzetten. De extra kosten die hiermee gemoeid zijn moeten vanzelfsprekend doorberekend worden.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte