Verandaglas

Verandaglas

Verandabeglazing

Verandaglas is er in talloze uitvoeringen. Van hoogrendementsglas tot zelfreinigend glas en van zonwerend glas tot veiligheidsglas. Lees hier alles over de verschillende soorten verandaglas en de specifieke eigenschappen ervan.

Isolerend verandaglas (hoogrendementsglas)

De meeste warmte in de veranda gaat verloren via het glas. Daarom plaatst men in de veranda tegenwoordig HR++ glas (hoogrendementsglas). Dit is dubbel isolatieglas dat voorzien is van een speciale coating die de warmte in de veranda goed vasthoudt. HR++ glas isoleert twee tot driemaal zo goed als standaard dubbel glas. Nog beter is HR+++ glas. Dit is driedubbel glas. Combineer dit type glas met super isolerende profielen en je veranda is perfect geïsoleerd. Welk type glas je het beste kiest hangt af van de huidige isolatiegraad van de woning en het type verandaprofiel.

U-waarde van de beglazing

Aan de U-waarde van het glas, ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd, kun je aflezen hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager de U-waarde, des te minder warmte er via het raam verloren gaat. Een lage U-waarde is dus gunstig. De U-waarde is ook van toepassing op andere onderdelen van de veranda zoals de profielen.

Enkel glas Isolatieglas HR++ glas HR +++ glas
U-waarde 5,7 2,9 1,1 0,6-0,8

Zonwerend veranda glas

Aangezien een veranda grotendeels uit glas bestaat, bestaat het risico dat de veranda in de zomer oververhit raakt. Om dit te voorkomen plaatst men meestal standaard zonwerend hoogrendementsglas. Dit is glas dat niet alleen goed isoleert, maar ook de warmtestralen van de zon filtert. Voor het dak van de veranda gebruikt men meestal glas dat 70-80% zonwerend is en voor de zijwanden gebruikt men een ander type glas dat meer licht doorlaat. Er zijn ook allerlei andere combinaties mogelijk. Dit is afhankelijk van de oriëntatie van de veranda. Heb je bijvoorbeeld een noordelijk gerichte veranda dan zul je glas met een hogere lichttransmissie (lichttoetreding) nodig hebben, zeker in de koude periodes.

Tip: Het glas in het dak wordt sterker blootgesteld aan de zon dan het glas in de wanden. Daarom is voor het dak een glassoort met een andere lichttoetredingsfactor (LTA waarde) nodig.

Hoe wordt zonwerend glas gemaakt?

Zonwerend veranda glas kan op verschillende manieren worden geproduceerd. Meestal voegt men tijdens het smeltproces metaaloxide aan het glasmengsel toe, waardoor het glas minder doorzichtig wordt en minder zonlicht doorlaat. Glas kan ook, nadat het uit de oven is gekomen, gecoat worden met een speciale zonwerende coating. Enkele technische begrippen die verband houden met zonwerend glas:

  • Lichtreflectie: de hoeveelheid licht die het glas reflecteert.
  • Lichtabsorbtie: de hoeveelheid licht die door het glas geabsorbeerd en omgezet wordt in warmte.
  • G-waarde: de totale zonwerende prestaties van het glas (hoe lager de g-waarde hoe beter de zonwerende eigenschappen).
  • LTA-waarde: lichttoetredingsfactor. De hoeveelheid licht die door het glas doorgelaten wordt.

Gelaagd veiligheidsglas voor veranda's

De beglazing in een veranda bestaat meestal grotendeels uit gelaagd veiligheidsglas. Dit type glas bestaan uit meerdere lagen glas met daartussen een sterke, transparante plastic folie. Bij impact van een zwaar of puntig voorwerp zal het glas niet uiteenvallen, maar blijft het netjes in de profielen zitten. Denk aan de voorruit van een auto. Deze bestaat ook uit gelaagd glas. Gelaagd glas is veilig en biedt daarnaast ook de nodige bescherming tegen inbraak. Het glas blijft bij breuk immers in de profielen een barrière vormen.

Zelfreinigend verandaglas

Zelfreinigend glas is glas dat aan de buitenkant voorzien is van een onzichtbare vuiloplossende titaniumoxide coating. Door deze speciale coating spoelt het water gemakkelijk van de ramen en drogen de ruiten schoner op. Tevens breekt de coating organische vervuiling af waardoor roetdeeltjes en andere verontreinigingen bij een regenbui makkelijker van de ruit spoelen. Tijdens droge periodes zul je het verandaglas wel af en toe moeten natsproeien, maar écht boenen is niet nodig. De zelfreinigende coating gaat lang mee, maar je moet er wel voor waken dat je de beschermende laag niet aantast met schurende (reinigings)middelen. Krassen zijn funest voor zelfreinigend glas.

Tip: Zie je het door al die verschillende soorten glas niet meer zo helder? Geen nood, de verandabouwer adviseert je uitgebreid over alle soorten verandaglas en kan je exact voorrekenen welk type glas het beste bij je wensen en je budget past.

Veranda glas met ventilatieroosters

Om een goede verluchting van de veranda te waarborgen plaatst men op strategische plekken ventilatierooster in de beglazing. Hoeveel roosters er geplaatst moeten worden is afhankelijk van het type veranda en de gewenste graad van isolatie. De ventilatieroosters zijn thermisch geïsoleerd en voorzien van een speciaal rooster dat dienst doet als insectenhor.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte