Victoriaanse veranda

Victoriaanse veranda

Victoriaanse veranda

Een Victoriaanse veranda is een stijlvolle glazen aanbouw die goed bij bij een woning met klassieke architectuur past. Door de grote ramen en slanke profielen vervagen de grenzen tussen binnen en buiten en voel je je meer verbonden met het buitenleven. Maar wat typeert een Victoriaanse veranda nu precies en wat kost het plaatsen ervan?

Stijlvolle victoriaanse veranda

Een traditionele victoriaanse veranda herken je doorgaans aan zijn gebogen wanden en ronde dakvorm. Ook kruishouten in het glas en een gedetailleerde borstwering zijn typerend voor de Victoriaanse bouwstijl. Een Victoriaanse veranda past goed bij woningen met een klassieke architectuur. Denk aan een landelijke woning, zoals een hoeve of een fermette.

Waarom kiezen voor een Victoriaanse veranda?

Kies je voor een Victoriaanse veranda, dan kies je voor veel ruimte en veel licht, maar er zijn nog meer redenen waarom dit type veranda interessant is.

  • Een gezellige tuinkamer erbij. Een veranda kun je zien als een lichte, sfeervolle tuinkamer die je volledig naar eigen wens kunt inrichten. Maak er een gezellige loungehoek van waar je vrienden en familie ontvangt of gebruik de veranda als hobbyruimte of atelier. Mogelijkheden genoeg.
  • Haal de natuur naar binnen. In een Victoriaanse veranda voel je je meer verbonden met alles wat zich buiten afspeelt. Door de grote glaspartijen vervagen de grenzen tussen binnen en buiten en ben je er getuige van hoe alles in de tuin groeit en bloeit.
  • Waardestijging van de woning. Door de veranda neemt niet alleen het wooncomfort toe, maar wordt je woning ook meer waard, zeker als je kiest voor hoogwaardige profielen en beglazing.

Binnenklimaat in een Victoriaanse veranda

Of het nu zomer is of winter, in een woonveranda geniet je elk seizoen van een perfect zicht op je tuin. Voor een optimaal binnenklimaat zijn er wel wat eisen waaraan de veranda moet voldoen.

  • Zonwering. In de zomer mag de veranda niet oververhit raken. Met screens of een ander soort zonwering kun je oververhitting voorkomen.
  • Openschuivende ramen en ventilatiekanalen. Deze zijn nodig voor de verluchting van de veranda. Door regelmatig een raam (of luchtrooster) open te zetten voorkom je problemen met vocht (condensatie).
  • Verwarming (vloerverwarming, infraroodverwarming, convectoren, etc.)
  • Super geïsoleerde profielen. Belangrijk in verband met de thermische isolatie en energieprestatie van de woning. Een betere energieprestatie leidt tot meer energiebesparing en tevens neemt de waarde van de woning hierdoor substantieel toe.
  • Hoogrendementsglas. Net als isolatieglas belangrijk in verband met de thermische isolatie. Zonwerende beglazing. Speciaal hoogrendementsglas met zonwerende eigenschappen. Hiermee houdt je in de zomer een gedeelte van de zonnewarmte buiten.
  • Airco. Verkoeling in de zomer, verwarming in de winter.

Bespaar energie met goed geïsoleerde profielen en beglazing

Wil je de veranda ook in de winter gaan gebruiken, kies dan altijd voor goed geïsoleerde thermische profielen en voor glas met een lage U-waarde. Aan de U-waarde kun je aflezen hoeveel warmte een bepaald bouwdeel per vierkante meter doorlaat. Hoe lager de U-waarde, des te minder warmte er verloren gaat. Super geïsoleerde profielen hebben een U-waarde vanaf 1.1 W/m²K (niet geïsoleerde meerkamerprofielen hebben doorgaans een U-waarde van 3 tot 4.5 W/m²K). Dubbel hoogrendementsglas heeft een U-waarde van ongeveer 1.1 tot 1.0 W/m²K.

Tip: Driedubbel hoogrendementsglas heeft een zeer lage U-waarde (tot maar liefst 0.6 W/m²k!). Dit glas is echter ook een stuk duurder dan standaard dubbel hoogrendementsglas en is voornamelijk interessant in combinatie met een passiefwoning (lage-energiewoning).

Maak je droom concreet

Ben je op zoek naar een stijlvolle uitbreiding van je woning en droom je al jaren van een sfeervolle, glazen uitbouw waar je in alle rust kunt genieten van een goed boek? Maak je droom dan concreet en zet alvast eens wat wensen op papier. Hoe wil je de veranda gaan gebruiken? Welke stijl vind je mooi en wat past goed bij de woning? Hoe zou je de veranda willen inrichten en welke meubels moeten erin komen? Brainstorm eens over deze zaken en vraag daarna gerust wat offertes aan. Dat is geheel vrijblijvend en je krijgt zo tevens een goed idee van de plaatsingskosten.

Veranda Engelse stijl

Wat kost een Victoriaanse veranda?

De prijs van een Victoriaanse veranda is voornamelijk afhankelijk van de U-waarde van de profielen en de kwaliteit van het glas. Reken voor een goed geïsoleerde leefveranda op een kostprijs tussen 1400 en 1600 euro per vierkante meter. Een eenvoudige, open veranda heb je al vanaf 350 euro per vierkante meter.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte