Toebehoren & inrichting

Veranda met lichtstraat

Welke inrichting, aankleding en technieken zijn belangrijk?

Wil je het hele jaar door optimaal kunnen genieten van de veranda, dan zul je hem moeten verlichten, verwarmen en koelen. Hoe je dat het beste kunt doen en welke toebehoren je hiervoor nodig hebt, lees je hier.

Veranda tegen de zon beschermen

Omdat een veranda grotendeels uit glas bestaat, is goede veranda zonwering een must. Van alle soorten zonwering zijn screens het meest geschikt om de warmte buiten te houden. Ze kunnen zowel horizontaal als verticaal aan de buitenzijde van de veranda gemonteerd worden en zijn op afstand te bedienen. Binnenin de veranda kun je vanzelfsprekend ook nog het nodige aan zonwering doen. Denk hierbij aan gordijnen en lamellen, die niet alleen een zonwerende functie hebben maar je ook de nodig privacy verschaffen.

Veranda verwarmen

Om ook in de winter comfortabel gebruik te kunnen maken van de veranda heb je een verwarmingssysteem nodig. Je kunt kiezen uit meerdere systemen. Het meest populair zijn: radiatoren, vloerverwarming, airco (in omgekeerde stand), pelletkachel en infraroodkachel (open veranda). Welk type verwarming het meest geschikt voor je is hangt af van het type veranda en je huidige verwarming. Verwarm je op dit moment bijvoorbeeld je woning met radiatoren en is je cv-ketel voldoende gedimensioneerd, dan kunnen de leidingen mogelijk doorgetrokken worden naar de veranda. Een andere mogelijkheid is dat je een airco laat installeren. In de zomer gebruik je deze dan als koeling, in de winter als verwarming.

Tip: Gaat je voorkeur uit naar een verwarmingssysteem dat ook sfeervol is? Denk dan eens aan een pelletkachel. Een pelletkachel is relatief goedkoop in aanschaf en heeft een hoger rendement dan een een open haard of een traditionele houtkachel.

Hoe houd ik de veranda koel?

Zonwering alleen is meestal niet voldoende om je veranda tijdens een zinderende zomerdag op comfortabele temperatuur te houden. Hiervoor heb je een airconditioning voor veranda's nodig. Het voordeel van een airco is dat je deze in de winter in omgekeerde stand als verwarming kunt gebruiken. Het systeem blaast dan warme lucht de woning in en doet dat bij temperaturen boven het vriespunt ook nog op relatief energiezuinige wijze. Daalt de temperatuur buiten onder het vriespunt dan werkt een airco over het algemeen minder efficiënt dan een verwarmingssysteem met radiatoren.

Sfeervolle verlichting

De meeste veranda’s zijn voorzien van een lichtstraat waar overdag veel daglicht door naar binnen komt, maar ‘s avonds zul je de veranda ook moeten verlichten. Dat kan op verschillende manieren. LED verlichting is op dit moment het meest populair, omdat LED lampen energiezuinig zijn en zeer lang mee gaan. Ze zijn in meerdere kleurtemperaturen verkrijgbaar en kunnen dus ook als sfeerverlichting toegepast worden. Naast LED verlichting kun je vanzelfsprekend ook nog gebruik maken van de welbekende gloeilamp of halogeenlamp, al zul je dit soort lampen in de toekomst steeds minder in de schappen van de winkel zien liggen.

Verluchten van de veranda: erg belangrijk

Goede verluchting is erg belangrijk voor een gezond luchtklimaat in de veranda. Af en toe een raam open zetten is prima, maar het is niet voldoende om de veranda goed te verluchten (en in de winter is het in verband met alle warmte die verloren gaat al helemaal geen optie). Daarom zijn moderne veranda’s uitgerust met zelfregelende ventilatieroosters, eventueel in combinatie met een mechanische afzuigunit. De roosters zorgen voor een effectieve afvoer van vochtige lucht en aanvoer van verse, schone lucht. In een goed geventileerde veranda zul je geen problemen ondervinden met condensvocht en heerst er een gezond luchtklimaat.

Moet een veranda onderhouden worden?

Net als iedere aan- of uitbouw heeft ook een veranda enig onderhoud nodig. De aard en mate van onderhoud hangt is per veranda verschillend. Zo zul je het schilderwerk van een houten veranda periodiek moeten laten onderhouden. Hoe vaak je dit moet laten doen is afhankelijk van de het soort verf en de locatie van de veranda. Aluminium veranda’s en PVC veranda’s vereisen daarentegen nauwelijks onderhoud. Het schilderwerk hoeft niet onderhouden te worden en je kunt volstaan met het jaarlijks reinigen van de beglazingen en de profielen. De airco en het verwarmingssysteem moeten je wel periodiek laten onderhouden. Ook een ramenwasser of schoonmaakbedrijf kan instaan voor het schoonmaken van alle verandaglas, lichtstraten en verandadak.

Inrichten van de veranda

Hoe je de veranda het beste inricht & decoreert hangt af van de wijze waarop je de veranda wil gaan gebruiken en je persoonlijke voorkeur. Gaat je voorkeur bijvoorbeeld uit naar een moderne veranda, zorg er dan voor dat de veranda rust en ruimte uitstraalt en wees spaarzaam met decoraties. Kies voor neutrale kleuren zoals wit, grijs en zwart en maak gebruik van gladde, eventueel glanzende materialen zoals glas, leer, kunststof en steen. Ben je meer gesteld op een romantische sfeer, zet de meubels dan wat dichter bij elkaar en maak gebruik van natuurlijke materialen zoals wol, leer, jute en hout. Maak gebruik van sfeerverlichting en kies voor lampen met een lage kleurtemperatuur (warm wit).

Tip: Zorg er bij het inrichten voor dat de stijl van de veranda goed past bij de stijl van je huidige interieur. Voor een ruimtelijk effect kun je de vloer van de woning door laten lopen in de veranda.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda-accessoires nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte