Verandaverlichting

Verandaverlichting

Verandaverlichting

De verlichting in een veranda is in hoge mate bepalend voor de sfeer. Maar verandaverlichting moet ook functioneel zijn en het liefst ook energiezuinig. Daarom gebruikt men tegenwoordig voornamelijk LED lampen als verandaverlichting. Lees hier alles over de voordelen van LED verlichting en de verschillende kleurtemperaturen waaruit je kunt kiezen.

Soorten verandaverlichting

Tot een aantal jaar geleden kon je nog kiezen uit drie soorten verandaverlichting, namelijk: halogeenverlichting, verlichting met gloeilampen en LED verlichting. Tegenwoordig is vooral LED verlichting populair en dat is ook logisch, want LED lampen zijn zeer energiezuinig en gaan lang mee. Halogeenlampen zijn nog wel verkrijgbaar, maar worden in nieuwe veranda’s nog nauwelijks toegepast. Reden hiervan is dat ze erg warm worden, snel kapot gaan en veel energie gebruiken. Gloeilampen worden steeds minder gebruikt en als ze al toegepast worden, dan voornamelijk als sfeerverlichting (bijvoorbeeld in een losstaande tafellamp of staande lamp).

LED inbouwspots voor de veranda

Het meest gebruikt in een veranda zijn de zogeheten dimbare LED inbouwspots. Deze zijn eenvoudig in te bouwen in het plafond of in de balken van de veranda. Ze worden meestal gevoed met een 12 volt of een 24 volt LED-trafo. Een LED lamp gebruikt zeer weinig energie (gemiddeld 3-5 watt) en brandt gemiddeld 35.000 uur. Ter vergelijking: een halogeenlamp brandt gemiddeld 3.000 uur (11 x minder lang dan een LED lamp).

Voordelen van LED verlichting in de veranda

  • Lage energiekosten LED lampen gaan zeer lang mee, je hoeft ze dus niet vaak te vervangen.
  • Makkelijk te integreren in het plafond van de veranda of in een (aluminium) plafondbalk.
  • Dimbaar
  • Sfeervol (past ook goed in een minimalistische interieurstijl)
  • Een LED lamp springt direct aan (knippert niet zoals een tl-spaarlamp)
Verandaverlichting

Verandaverlichting

Sfeervolle verandaverlichting

Toen LED verlichting net geïntroduceerd werd, kon je alleen kiezen uit verschillende wattages en nog niet uit verschillende kleurtemperaturen. De lampen straalden een vrij koel licht uit en waren nauwelijks sfeervol te noemen. Tegenwoordig is dat geheel anders en zijn LED lampen ook geschikt als sfeerverlichting. Je kunt kiezen uit verschillende kleurtemperaturen. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in het aantal Kelvin (K). Hoe hoger deze waarde, des te koeler het licht. Een LED lamp met een lage K-waarde heeft dus een warmere uitstraling dan een lamp met een hoge K-waarde.

Verandaverlichting: kleurtemperaturen

Lichtkleur Kleurtemperatuur (Kelvin) Vergelijkbaar met
Koel wit 6500 K Daglicht
Warm wit 3000 K Halogeenverlichting
Warm 2000 K Gloeilamp
Extra warm 2300 K Sfeer gloeilamp

Functionele verandaverlichting

Verandaverlichting moet niet alleen sfeervol zijn, maar ook functioneel. Als je bijvoorbeeld een hobby uitoefent waarbij je veel en helder licht moet hebben, dan heb je meer aan een lamp in het koele spectrum dan aan een warm wit lamp. Aangezien je in een veranda meerdere activiteiten ontplooit zul je dus het meeste hebben aan een all round verandaverlichting die niet te koel is, maar ook niet te warm. Je kunt natuurlijk altijd een extra tafellamp, bureaulamp of een staande lamp plaatsen om een specifieke plek in de veranda uit te lichten. De verandabouwer zal je hier uitgebreid over informeren.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Verandaverlichting nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte