Veranda bouwen

Moderne veranda

Ontwerp nieuwe moderne veranda

Ontbijten met de eerste zonnestralen op je gezicht en ‘s avonds extra lang van het mooie weer genieten. In een veranda is het allemaal mogelijk en zit je het hele jaar droog. Lees hier alles over het plaatsen van een veranda en wat het plaatsen ongeveer kost.

Waarom een veranda plaatsen?

Er zijn tal van reden waarom het plaatsen van een veranda interessant is:

  • Je krijgt de beschikking over extra woonruimte (indien je kiest voor een woon- of leefveranda).
  • Er komt meer licht in de woning.
  • Een veranda kan snel geplaatst worden.
  • Sfeervolle ruimte die je op allerlei manieren kunt gebruiken.
  • Waardestijging van de woning.

Lees hier alle voordelen

Soorten veranda’s

Qua vormgeving en verandastijl valt er heel wat te kiezen. Hou je van klassiek, oriënteer je dan eens op een klassieke oranjerie van aluminium of staal of een veranda in Victoriaanse stijl. Ben je meer gecharmeerd van een strakke vormgeving, kies dan voor een moderne veranda met een plat dak en een geïntegreerde strakke lichtstraat of kies voor een minimalistische woonveranda met moderne steellook profielen. Naast vorm en stijl moet je ook rekening houden met de wijze waarop je de veranda gaat gebruiken. Een veranda die je bijvoorbeeld alleen tijdens mooi weer gebruikt hoeft niet perfect geïsoleerd te zijn.

Victoriaanse veranda

Nieuw geplaatste Victoriaanse veranda

Uit welke materialen kan ik kiezen?

Ga je een veranda aanschaffen, dan kun qua materiaal kiezen uit aluminium, hout en staal. Staal wordt vaak toegepast in niet verwarmde veranda’s. Aluminium en hout zijn de meest gebruikte materialen voor verwarmde, goed geïsoleerde veranda’s. Daarnaast is er nog PVC, een kunststof soort die door verandafabrikanten nogal eens in combinatie met aluminium gebruikt wordt, vooral in kleine veranda’s. Voor grote constructies is PVC meestal niet geschikt.

Tip: Weet je niet goed welke veranda te kiezen? Ga dan eerst voor jezelf na welke functie de veranda moet gaan vervullen.

Hoe gaat het plaatsen in zijn werk?

Een nieuwe veranda plaatsen? Dat hangt grotendeels van het type veranda af. Kies je voor een volwaardige leefveranda, die je het hele jaar door kunt gebruiken, dan zal men een opening in de achtergevel moeten maken. Kies je voor een eenvoudige overkapping dan is dat niet nodig en zal het plaatsen van de veranda ook veel minder tijd in beslag nemen. Meestal verloopt het plaatsen volgens volgende stappen:

  • Grondwerken, fundering en vloerplaat storten (afhankelijk van het type veranda)
  • Indien nodig: gevel uitbreken
  • Plaatsen van de verandaprofielen
  • Plaatsen van het glas
  • Afwerking van de veranda (vloer, zonwering, elektriciteit, etc.)

Kan ik mijn veranda ook laten renoveren?

Ja, als de veranda beschadigd is of is het glas niet meer aan de huidige isolatie-eisen voldoet, is verandarenovatie een goede optie. Dat is een stuk goedkoper dan een nieuwe veranda en tevens kunnen de werkzaamheden snel uitgevoerd worden. Of renovatie mogelijk is, hangt voornamelijk af van de aard van de werkzaamheden en de staat van de veranda. Stel: je wilt het glas in de veranda laten vervangen door dubbel glas, dan moeten de profielen hiervoor wel sterk genoeg zijn, want dubbel glas is een stuk zwaarder dan enkel glas. Ook de fundering moet sterk genoeg zijn om het nieuwe, zwaardere glas te kunnen dragen. Of je hebt te kampen met vochtproblemen door een gebrekkige verluchting of je hebt last van opstijgend vocht of doorslaand vocht in een verandamuur.

Veel voorkomende renovatiewerkzaamheden:

  • Vervangen van kunststof dakpanelen
  • Vervangen van het glas
  • Reparatie van deuren en ramen
  • Herstellen van houtrot
  • Vervangen vloerbekleding
  • Plaatsing van verwarming
  • Vervangen van afsluitrubbers
  • Oplossen van vochtproblemen
  • ...

Vergunning voor het plaatsen van een veranda

Zo lang er geen stabiliteitswerken verricht hoeven te worden en de veranda niet hoger is dan 4 meter, heb je in veel gevallen geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor het plaatsen van een veranda. Je moet de werken wel melden en daarbij voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag het totale aantal vierkante meters aan bijgebouwen niet groter zijn dan 40m². Tevens moet je de perceelgrenzen respecteren. In de achtertuin moet je minstens 2 meter van de perceelgrens blijven, in de zijtuin minstens 3 meter).

Tip: Alles over vergunningen lees je hier.

Aandachtspunten bij het plaatsen

Bij het plaatsen van een veranda zijn er een aantal zaken waar de verandabouwer extra aandacht aan zal besteden. Zo moet de fundering bijvoorbeeld voorzien zijn van een vorstrand en een waterkering, zodat er later geen problemen met opstijgend vocht ontstaan. Verder zal hij, zeker bij een woonveranda, goed letten op de thermische isolatie en de luchtdichtheid. Een woonveranda is immers een volwaardige uitbreiding van de woning en moet, in verband met de energieprestatie, perfect geïsoleerd zijn.

Andere belangrijke aandachtspunten:

  • Koudebruggen (te voorkomen door gebruik te maken van thermisch onderbroken profielen)
  • Zonwering (voorkomen van oververhitting in de zomer)
  • Ventilatie (voorkomen van vochtoverlast door condensatie)

Prijs van een veranda

De kostprijs van een veranda hangt grotendeels samen met het type veranda en de grootte ervan. Reken voor een goed geïsoleerde woonveranda op een kostprijs tussen 1400 en 1600 euro per vierkante meter. Ga je de veranda alleen in het seizoen gebruiken, dan ben je een stuk goedkoper uit. Reken voor een eenvoudige open veranda op een kostprijs van 300 – 450 euro per vierkante meter.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte