Hoe veranda plaatsen

Nieuwe aanbouwveranda

Nieuwe veranda

Het plaatsen van een veranda gaat erg snel. Soms heeft men voor de opbouw aan een aantal dagen genoeg. Maar hoe wordt een veranda nu eigenlijk geplaatst en met welke aandachtspunten moet je rekening houden?

Hoe wordt een veranda geplaatst?

  1. Grondwerken. Allereerst graaft men de sleuven voor de fundering. De fundering is nodig om te voorkomen dat de veranda later gaat verzakken.
  2. Fundering en vloerplaat storten. De betonnen fundering en de vloerplaat voor de veranda worden gestort. Hierna moet het beton enige tijd drogen.
  3. Metselwerk en breekwerk (indien nodig). Afhankelijk van het type veranda metselt men een lage stenen muur waarop later de profielen van de veranda komen te rusten. In het geval van een woonveranda maakt men tevens een doorgang in de gevel zodat de veranda en de woning een geheel vormen.
  4. Verandaprofielen plaatsen. Als alle voorbereidende werken achter de rug zijn, kan men starten met het plaatsen van de profielen. De profielen zijn in de fabriek al op maat gemaakt.
  5. Beglazing plaatsen. Het glas voor de wanden en het dak wordt geplaatst.
  6. Afwerking. Als het glas is geplaatst kan men starten met de afwerking. Denk hierbij aan: aanbrengen van zonwering, afwerken van de vloer, aansluiten van verlichting en installatie van de verwarming.
Veranda bouwen

De bouw van een veranda

Fundering van de veranda

Om te voorkomen dat de veranda gaat verzakken is een sterke fundering noodzakelijk. Meestal plaatst men een woon- of leefveranda op een zogenaamde sleuffundering. Dit is een betonnen fundering die 70-80 cm diep in de grond wordt aangebracht (nét onder de vorstgrens). Meestal wapent men de fundering en de vloerplaat met metalen staven en netten. Bij het storten van de fundering ( met beton ) en de vloerplaat is het belangrijk dat het vochtscherm op de juiste manier wordt aangebracht. Dit vochtscherm, dat bestaat uit kunststof folie, houdt het grondvocht ter hoogte van de fundering en de vloerplaat tegen. Hierdoor zul je later geen problemen met opstijgend vocht krijgen.

Tip: Voor het plaatsen van een veranda is een stedenbouwkundige vergunning niet altijd verplicht. Meestal kun je volstaan met het melden van de werken. Je moet dan wel voldoen aan een aantal eisen. Lees hier alles over de wettelijke bepalingen.

Elektriciteit & verlichting

Houd er bij het ontwerp van de serre al rekening mee waar je later stopcontacten en lichtpunten wil hebben. Denk ook aan de toekomst. Misschien ga je de veranda in de toekomst op andere wijze gebruiken, bijvoorbeeld als werkruimte. Het is dan handig als er een goede netwerkkabel ligt zodat je een bedrade verbinding met het internet en andere apparatuur in je huis hebt. Uiteraard kan je ook gebruik maken van WIFI. Of denk maar aan de aansluiting van een extra aircotoestel tijdens de zomermaanden of de aansluiting van elektrische verwarming of bijverwarming. Of de plaatsing van extra verlichting. Denk dus goed na over je wensen en bespreek ze op tijd met de verandabouwer. Veranderingen aan het leidingwerk achteraf zijn meestal niet meer mogelijk of alleen tegen hoge kosten.

Verlichting

Verlichting

Verwarming van de veranda

Wil je de veranda ook in de winter gebruiken dan is verwarming noodzakelijk. In principe kun je daarvoor elk soort verwarming toepassen. Vloerverwarming is erg comfortabel en als de verwarming op je huidige systeem kan worden aangesloten is dat mooi meegenomen, maar per se noodzakelijk is dat niet. De verandabouwer kan je hierover advies geven. Ga je de veranda voornamelijk in de zomer gebruiken, dan is verwarming niet noodzakelijk. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor bijverwarming met bijvoorbeeld infraroodpanelen, zodat je op koudere dagen toch comfortabel van je veranda kunt genieten.

Verwarming

Vermijden van koudebruggen

Bij het plaatsen van de veranda zal de aannemer de nodige aandacht besteden aan de aansluiting tussen de veranda en de woning en de aansluitingen bij de vloer. Op deze grensvlakken, waar koude en warme bouwdelen elkaar raken, kunnen koudebruggen ontstaan. Koudebruggen moeten bij de bouw van een veranda zoveel mogelijk voorkomen worden omdat ze leiden tot vochtproblemen (als gevolg van condensatie).

Plaatsing van het dak

Er zijn verschillende dakvormen waaruit je kunt kiezen. Kies je voor een plat dak, dan zal het dak niet helemaal vlak worden geplaatst, maar onder een helling van tenminste 15 graden. Dit doet men om te voorkomen dat er water op het dak blijft staan. Door de lichte dakhelling kan het hemelwater snel afvloeien en zal de dakbeplating of beglazing minder snel vuil worden. Wens je meer licht in je veranda, dan kan je kiezen voor een lichtstraat.

Tip: Breng je buren indien mogelijk op de hoogte van je plannen. Mogelijk verandert hun uitzicht vanaf de tuin door de veranda of krijgen ze tijdens de werken te maken met geluidsoverlast. Door je buren op voorhand over de werken te informeren voorkom je irritatie en onbegrip. Je zult niet de eerste zijn die door onvoldoende communicatie met de buren in conflict raakt.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte