Soorten materialen

Erker uitbouw

Nieuwe veranda in hout

Tegenwoordig maakt men de meeste veranda’s van aluminium, hout of PVC, maar combinaties van deze materialen worden ook wel toegepast. Lees hier alles over de verschillende soorten materialen en wat de specifieke voor- en nadelen ervan zijn.

Soorten materialen: vergelijkingstabel


Aluminuim Hout Staal PVC
Prijs ++ - ++ ++
Gewicht ++ - - +
Isolatiemogelijkheden ++ - + ++
Slanke profielen ++ ++ -- --
Onderhoud ++ + - ++

Aluminium

Aluminium is een van de meest gebruikte materialen voor de bouw van veranda’s. Het is licht, sterk en vergt nagenoeg geen onderhoud. Doordat het gemakkelijk bewerkt kan worden tot een goed geïsoleerd, thermisch onderbroken meerkamerprofiel is aluminium erg geschikt voor de bouw van een veranda. Aluminium kan in elke gewenste kleur gecoat worden. Vind je de originele, aluminium uitstraling juist mooi, kies dan voor geanodiseerde profielen of voor aluminium met een zogeheten ‘steel look’.

Voordelen van aluminium: relatief goedkoop, licht, sterk, goede isolatiewaardes

Wat is een thermisch onderbroken meerkamerprofiel?

Thermisch onderbroken wil zeggen dat de binnenzijde van het profiel (aan de warme kant) en de buitenzijde (koude kant) niet direct in contact staan met elkaar. Ze worden gescheiden door een profiel dat van een ander soort materiaal is gemaakt. Vaak is dit glasvezelversterkt polyamide. Door deze speciale constructie ontstaan er geen koudebruggen tussen de binnen- en buitenzijde van het profiel. De stilstaande lucht in de ‘kamers’ zorgt voor de thermische isolatie.

Lees alles over aluminium veranda's

Staal

Staal wordt veel minder vaak toegepast in veranda’s dan aluminium. Dat komt omdat staal lastiger te bewerken is (tot een meerkamerprofiel). Goed geïsoleerde, stalen veranda’s zijn dan ook een stuk duurder dan aluminium veranda’s. Staal is daarentegen wel erg sterk en hierdoor erg geschikt voor de productie van dunne, ranke profielen. Je ziet deze profielen nogal eens terug in oranjerie veranda’s.

Voordelen van staal: sterk, ranke profielen mogelijk

Lees alles over stalen veranda's

Hout

Hout is een uitstekende isolator, is makkelijk te bewerken en daarbij erg sterk. Het wordt om deze reden van oudsher gebruikt voor de productie van houten profielen. Vooral harde houtsoorten als merbau, afzelia en meranti worden veel toegepast in klassieke, landelijke veranda’s. Het grootste nadeel van hout ten opzichte van aluminium is dat het meer onderhoud vergt. Afhankelijk van het type veranda combineert men daarom soms hout met andere materialen zoals staal of aluminium. Het hout plaatst men dan aan de binnenkant, het aluminium aan de buitenzijde van de veranda.

Voordelen van hout: sterk, natuurlijke uitstraling, goede isolatie-eigenschappen

Lees alles over houten veranda's

Romantische veranda

Romantische aanbouwveranda

PVC

Kunststof profielen zijn relatief goedkoop om te produceren. Het materiaal is vrij licht en heeft goede isolerende eigenschappen. Daarnaast is het goed bestand tegen vocht. Het nadeel van PVC profielen is de interne stijfheid. PVC profielen moeten intern versterkt worden met een stalen kern, wat nadelig is voor de dikte van de profielen. PVC is om deze reden meestal niet geschikt voor grote woon- of leefveranda’s met zware dubbele beglazing, maar wel voor lichtere constructies.

Voordelen PVC: licht, relatief goedkoop, goed bestand tegen vocht

Lees alles over kunststof veranda's

Glas

Aangezien het grootste oppervlak van de veranda bestaat uit glas (meer dan 90%) gaat hierlangs ook de meeste warmte verloren. In een verwarmde woon- of leefveranda is het in verband met energiebesparing dan ook belangrijk dat het glas goed geïsoleerd is, bijvoorbeeld met hoogrendementsglas. Hoogrendementsglas isoleert 3 tot 4 keer beter dan standaard (dubbel) glas en op jaarbasis scheelt je dat al snel honderden euro’s op je energiefactuur. Laat je altijd goed informeren door de verandabouwer, want de keuze aan soorten verandaglas is vrij groot. De mate van isolatie moet daarnaast in verhouding staan met de functie ervan en de isolatie van de woning. In een niet verwarmde veranda hoef je in principe geen hoogrendementsglas te gebruiken, maar kun je volstaan met standaard (dubbel) glas en eventueel dakplaten van kunststof (polycarbonaat, acrylaat).

Voordelen van glas: goede isolatie, makkelijk schoon te houden, helder

Lees alles over glazen veranda's

Polycarbonaat / acrylaat dakplaten

Dakplaten van polycarbonaat of acrylaat zijn vrij populair bij niet verwarmde veranda’s. Ze zijn relatief goedkoop en verkrijgbaar in verschillende diktes. Voor goed geïsoleerde woonveranda’s zijn deze platen eigenlijk niet geschikt. Ze worden sneller vuil dan glas en zijn ook minder makkelijk schoon te maken.

Voordelen kunststof dakplaten: licht, relatief goedkoop

Welke materiaal wordt voor het dak van de veranda gebruikt?

Dat hangt van het type veranda af. Meestal gebruikt men gelaagd glas of transparante, kunststof dakplaten. Bij een open veranda of ander soort aanbouw met een plat dak kan het dak ook worden afgewerkt met roofing of EPDM.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte