Welke veranda kiezen & plaatsen?

Moderne veranda

Welke veranda past het best bij jou

Veranda’s heb je in allerlei soorten en maten en het kiezen van een veranda die perfect bij je wensen past is niet altijd even makkelijk. Door jezelf gericht wat vragen te stellen maak je de keuze een stuk eenvoudiger en kan de verandabouwer een ontwerp voor je op maat maken.

Hoe ga je de veranda gebruiken?

De keuze van de veranda zal grotendeels afhangen van de wijze waarop je de veranda gaat gebruiken. Wil je de veranda vooral in de lente en in de zomer gebruiken, dan hoeft deze ook niet zwaar geïsoleerd te worden en kun je volstaan met een lichtere en goedkopere constructie. Wil je het hele jaar door van de veranda genieten, dan kun je het beste kiezen voor een woon- of leefveranda. Het voordeel van een woonveranda is dat je er een hoop extra ruimte door krijgt die je het gehele jaar door op allerlei manieren kunt benutten. Het is een volwaardige uitbreiding van de woning.

Welke stijl kies je?

Van romantisch tot minimalistisch, van klassiek tot modern. Qua stijl valt er heel wat te kiezen in verandaland. Allereerst zul je goed naar de woning zelf moeten kijken, want de veranda moet hier wel goed bijpassen. Is het een landelijke woning met een klassieke architectuur of gaat het om een moderne, strak vormgegeven woning? Vervolgens kun je dan naar de details gaan kijken, zoals het materiaal waaruit de veranda is opgebouwd en de kleur van de veranda. Het aanbod aan materialen en uitvoeringen is vrij groot en verschilt per fabrikant. Gelukkig hoef je al deze keuzes niet alleen te maken. De verandabouwer zal je uitgebreid adviseren.

Oranjerie

Romantische orangerie

Hoe kies je de juiste grootte van de veranda?

De grootte van de veranda hangt voornamelijk af van de beschikbare ruimte en de wijze waarop je de veranda gaat gebruiken. Om comfortabel gebruik te kunnen maken van een woonveranda is een minimale diepte van 3.5 tot 4 meter aan te raden. Je houdt dan, afhankelijk van de indeling, voldoende loop- en leefruimte over. Inventariseer alvast voor jezelf welke meubels erin moeten komen en hoe je de veranda wilt indelen. De verandabouwer gaat dan met je wensen aan de slag en na eerst de nodige metingen te hebben verricht, kan hij dan een schets van je toekomstige veranda maken.

Uit welke materialen kun je kiezen?

Je kan de veranda in tal van soorten materialen laten maken. Tegenwoordig worden de meeste veranda’s van aluminium of hout gemaakt. Maar soms maakt men ook gebruik van een combinatie van verschillende materialen, bijvoorbeeld aluminium en hout of hout en PVC. PVC wordt, vanwege de verminderde stabiliteit van de profielen, vooral in de kleinere veranda’s toegepast. Stalen veranda’s zie je nog wel, maar dan vooral in oranjerie veranda’s. Staal is vrij duur en stalen profielen zijn lastiger met geïsoleerde meerkamerprofielen te produceren dan aluminium.

Tip: Een goed geïsoleerde veranda met thermisch onderbroken profielen en hoogrendementsglas vergt een bepaalde investering. Deze verdien je echter dubbel en dwars terug door de lagere energiekosten en bovenal door een forse waardestijging van je woning.

Welke beglazing is het meest geschikt?

Ga je de veranda gebruiken als extra woon- of leefruimte, dan kun je het beste kiezen voor hoogrendementsglas. Dit is dubbel of driedubbel glas dat voorzien is van een speciale coating en waarvan de spouw gevuld is met een edelgas (meestal argon). Hoogrendementsglas isoleert twee tot driemaal zo goed als standaard dubbel glas. Ga je de veranda alleen tijdens de zomermaanden gebruiken, dan kun je volstaan met standaard (dubbel) glas en evt. polycarbonaat platen op het dak.

Verandaglas

Andere opties: getint glas en reflecterend glas.

Overige keuzes die je hebt

  • Zonwering. Vooral bij veranda’s op het zuiden is een goede zonwering belangrijk. Het mag immers geen broeikas worden. Door te kiezen voor reflecterend glas kun je al een hoop warmte buiten houden, maar meestal is een screen aan de buitenzijde (op het dak en evt. de zijwanden) nodig om oververhitting te voorkomen. Binnenzonwering in de vorm van (rol)gordijnen of lamellen heb je meestal ook nodig, ook in verband met privacy.
  • Verwarming. Ga je de veranda in de winter gebruiken, dan zul je deze moeten verwarmen. In principe zijn alle systemen mogelijk. Denk aan vloerverwarming, radiatoren of elektrische erwarming. Infraroodverwarming is erg geschikt als bijverwarming, in veranda’s die je periodiek gebruikt.
  • Vloerafwerking. Hoe wil je de vloer afwerken? Laminaat, keramische tegels, linoleum? Mocht je vloerverwarming willen toepassen: het zijn vooral steenachtige vloeren die erg geschikt zijn voor (lagetemperatuur) vloerverwarming.
Tip: Denk goed na hoe je de veranda gaat gebruiken en waar je behoefte hebt aan stopcontacten en lichtpunten. Aanpassingen achteraf zijn vaak niet mogelijk of zeer kostbaar. Houd ook rekening met de toekomst. Misschien heb je nu geen behoefte aan een leiding voor luidsprekerkabels of een netwerkkabel, maar dat kan over een jaar anders zijn.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte