Aanbouwveranda

Aanbouwveranda

Overweeg je de aanbouw van een veranda of twijfel je tussen een traditionele aanbouw en een woonveranda? Lees hier wat de verschillen zijn en ontdek hoe het aanbouwproces in zijn werk gaat.

Veranda: volwaardige aanbouw

Een moderne leefveranda kun je beschouwen als een volwaardige aanbouw. De veranda is naadloos geïntegreerd in de woning en perfect geïsoleerd. Geheel anders dus dan de veranda’s van pakweg twintig jaar terug, voorzien van slecht geïsoleerde profielen en enkelvoudige beglazing. Dit soort veranda’s kon je in de winter eigenlijk niet gebruiken omdat het er dan simpelweg te koud was. Tegenwoordig is dat geheel anders en lijkt de veranda van de 21e eeuw steeds meer op een traditionele aanbouw.

Verschillen tussen een aanbouw en een veranda

De verschillen tussen een traditionele aanbouw en een veranda zijn in de loop der jaren steeds kleiner geworden. Toch zijn er een aantal wezenlijke verschillen:

  • Beglazing. Een woon- of leefveranda bestaat grotendeels uit glas (soms voor wel 90%). Een traditionele aanbouw heeft minder grote glaspartijen en de wanden zijn opgetrokken uit steen of hout. Isolatie. Door het ontbreken van (spouw)muren opgetrokken uit steen of hout, is een veranda lastiger te isoleren dan een traditionele aanbouw. Bij een veranda moet je het qua thermische isolatie hebben van de kwaliteit van de profielen en de beglazing.
  • Licht. In een veranda komt meer licht naar binnen dan in een traditionele aanbouw en door de grote glaspartijen voel je je veel meer verbonden met de tuin en alles wat zich buiten afspeelt.
  • Leidingwerk. De leidingen in een veranda zijn door het ontbreken van stenen of houten wanden lastiger weg te werken dan in een traditionele aanbouw.
  • Plaatsingsduur. Een woonveranda is over het algemeen sneller te plaatsen dan een standaard aanbouw opgetrokken uit metselwerk.
Tip: Het leidingwerk in een veranda kan na het plaatsen niet gemakkelijk meer worden aangepast. Denk dus goed na over de manier waarop je de veranda gaat gebruiken en houd ook rekening met de toekomst (denk aan netwerkkabels, wifi, locatie van stopcontacten en lichtpunten).

Vergunning nodig bij aanbouw van een veranda?

Wordt de veranda niet hoger dan vier meter en hoeven er geen stabiliteitswerken verricht te worden, dan heb je in veel gevallen geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor de aanbouw van een veranda. Let op: je moet de werken wel melden bij je gemeente en nog aan een aantal andere spelregels voldoen. Ze mag je bijvoorbeeld niet meer dan 40 vierkante meter aan bijgebouwen vergunningsvrij plaatsen en moet je de perceelgrenzen respecteren. Bij aanbouw in de de achtertuin moet je minimaal twee meter afstand aanhouden tot de perceelgrenzen. In de zijtuin bedraagt deze afstand 3 meter. Meer over vergunningen lees je hier.

Aanbouw van een veranda: werkwijze

Wanneer het ontwerp van de veranda voltooid is en volledig naar je zin is, kan de veranda geplaatst worden. Bij het aanbouwen gaat men meestal als volgt te werk:

  1. Graafwerken en fundering storten. Om te voorkomen dat de veranda gaat verzakken graaft men eerst een aantal sleuven die vol worden gestort met beton. Ook de vloerplaat wordt in beton gegoten. Hierna moeten de fundering en de vloerplaat enige tijd drogen.
  2. Breekwerk. Bij aanbouw van een woonveranda moet de gevel (gedeeltelijk) uitgebroken worden zodat de veranda naadloos geïntegreerd wordt in de woning.
  3. Plaatsen van de profielen. De profielen van de veranda zijn in de fabriek al op maat gemaakt en kunnen dus snel in elkaar gezet worden gezet.
  4. Plaatsen van de beglazing. Als de profielen staan, kan men starten met het plaatsen van de beglazing in de wanden en het dak.
  5. Afwerking. Afwerkingswerkzaamheden: trekken van draden, aansluiten van elektra, installatie van spots, ophangen van zonwering, afwerken van de vloer, vloerverwarming aansluiten, enz.
Tip: Overweeg je het plaatsen van een aanbouw? Informeer je buren dan over de werken die staan te gebeuren en de mogelijke overlast die zij hiervan zullen ondervinden. Hiermee voorkom je onbegrip en irritatie.

Aandachtspunten bij aanbouw van een veranda

Bij de aanbouw van een veranda zijn er een aantal zaken waar de verandabouwer extra aandacht aan zal besteden. Enkele voorbeelden:

  • Luchtdichtheid. Thermische isolatie is van cruciaal belang voor de energieprestatie van zowel de woning als de veranda. Een perfecte luchtdichtheid is echter minstens zo belangrijk!
  • Ventilatie. Om problemen met condensatie te voorkomen moet de veranda goed geventileerd worden. Dit kan gebeuren met verluchtingsroosters en evt. mechanische ventilatie.
  • Opstijgend vocht. De fundering moet voorzien zijn van een vochtscherm en een vorstrand. Dit om problemen met vorst en opstijgend vocht te voorkomen.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte