Leefveranda

Moderne leefveranda

Een leefveranda is een volwaardige uitbreiding van je woning waar je het hele jaar door gebruik van kunt maken. Lees hier meer over de voordelen van een leefveranda en uit welke materialen je kunt kiezen.

Wat is een leefveranda?

Een leefveranda, of woonveranda, is een goed geïsoleerde uitbouw van de woning die voornamelijk uit glas bestaat. Dit type veranda loopt naadloos over in de woning, waardoor er extra veel ruimte ontstaat die je op allerlei manieren kunt benutten. Maak bijvoorbeeld een loungegedeelte in de veranda of gebruik hem als verlengstuk van de keuken. Of zet er een bureau in en gebruik de veranda als kantoor. Mogelijkheden genoeg.

Voordelen van een leefveranda

  • Veel extra ruimte die je op allerlei manieren kunt benutten.
  • Er komt meer licht binnen.
  • Doordat de veranda goed is geïsoleerd (en verwarmd), kun je er het hele jaar door gebruik van maken.
  • De waarde van de woning neemt toe.
  • Kan relatief snel geplaatst worden.
  • Groot aanbod aan stijlen en uitvoeringen.

Uit welke materialen kan ik kiezen?

De meeste leefveranda’s zijn gemaakt van aluminium of hout of van een combinatie tussen beide materialen. Aluminium wordt verreweg het meest gebruikt, omdat het sterk, licht en onderhoudsvrij is. Tevens zijn slanke, moderne constructies mogelijk. Hout past men ook nog toe, voornamelijk bij landelijke of klassieke veranda’s. Hout is een uitstekende isolator. Het is vrij sterk, maar alleen bij forse dikte en daarom minder geschikt voor de productie van stijlvolle, dunne profielen. Hout moet ook beschermd worden tegen vocht en vereist meer onderhoud dan aluminium.

Welke beglazing voor een leefveranda?

Voor een leefveranda kies je het best voor gelaagd hoogrendementsglas. Dit type glas isoleert drie tot vier keer beter dan standaard dubbel glas. Afhankelijk van de veranda en het type woning, kies je het best voor dubbel hoogrendementsglas met een maximale U-waarde van 1.1 of 1.0. Hoe lager de U-waarde, des te minder energie er verloren gaat via het glas. Met driedubbel glas kun je nog lagere U-waardes bereiken, maar dat is alleen zinvol als de profielen van de veranda ook perfect geïsoleerd zijn. De verandabouwer kan je uitgebreid informeren over de verschillende soorten glas.

Wat houdt de U-waarde in?

Aan de U-waarde (warmtegeleidingscoëfficiënt) kun je aflezen hoeveel warmte een bepaald materiaal per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil doorlaat. Hoe lager de U-waarde van een bepaald bouwmateriaal, des te beter de isolatie. Profielen met een lage U-waarde isoleren dus beter dan profielen met een hoge U-waarde.

Tip: Let niet alleen op de isolatiewaarde van het glas. De kwaliteit van de profielen is minstens zo belangrijk.

Kan een leefveranda op mijn bestaande terras geplaatst worden?

Dat is meestal niet mogelijk. Een leefveranda is vrij zwaar en om verzakkingen te voorkomen moet deze geplaatst worden op een sterke fundering (meestal een sleuffundering van 70 cm. diep). Verder is het belangrijk dat er een vochtscherm onder de vloerplaat en de fundering ligt. Dit vochtscherm is nodig om problemen met opstijgend vocht te voorkomen. Bij een terras ontbreekt dit vochtscherm meestal.

Tip: Bij zuidelijk gerichte veranda’s is het belangrijk dat glas met de juiste lichttoetreding (lichttransmissie) wordt geplaatst. Voor het dak is glas met een lichttoetreding lager dan 70% aan te raden. Dit omdat je hiermee het felste zonlicht buiten kunt houden.
Leefveranda

Erker veranda aan leefruimte

Is vloerisolatie nodig?

Vloerisolatie is in een verwarmde leefveranda zeker geen overbodige luxe. Je bespaart er een hoop energie mee (20-25%) en de vloer blijft, zeker als je vloerverwarming gebruikt, ook in de winter aangenaam warm. Welke type vloerisolatie het meest geschikt is hangt af van de wijze waarop je de veranda gaat verwarmen (vloerverwarming, radiatoren). Soms is gespoten PUR een goede optie, in andere gevallen zijn harde isolatieplaten beter geschikt. De verandabouwer kan je hierover uitgebreid adviseren.

Welke grootte kan ik het beste kiezen?

Hoe groot de veranda moet zijn hangt voornamelijk af van de grootte van je woning en de beschikbare ruimte. Voor een leefveranda kies je het best voor een minimale diepte van 3.5 tot 4 meter. Bij deze diepte houd je voldoende loopruimte in de veranda over. Een en ander is vanzelfsprekend afhankelijk van de wijze waarop je de veranda wilt indelen en de hoeveelheid spullen die je erin wilt plaatsen. Zet je wensen eens op een rijtje en maak desnoods een ruwe schets op papier of in de computer (met gratis 3D software).

Prijs van een leefveranda

De prijs van een leefveranda schommelt tussen 1400 en 1600 euro per vierkante meter. De kostprijs is onder andere afhankelijk van:

  • De grondwerken die verricht moeten worden
  • De kwaliteit en isolatiewaarde van de profielen
  • Het type glas
  • De afwerking (verwarming, leidingen, zonwering, airco, vloer, enz.)

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte