Houten veranda

Veranda in hout

Veranda in houten schrijnwerk

Houten veranda’s hebben een unieke look & feel en zijn nog steeds erg populair. Lees hier alles over de voordelen ervan en ontdek wat je kunt verwachten qua onderhoud van een houten veranda.

Voordelen van een houten veranda

  • Natuurlijke look & feel
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Zowel geschikt voor klassieke woningen als voor woningen met een moderne architectuur
  • Hout is sterk en heeft goede isolerende eigenschappen. De mate van isolatie is afhankelijk van de houtsoort en de dikte van de profielen.

Nadelen van een houten veranda

  • Het hout heeft enig onderhoud nodig (afhankelijk van de houtsoort: oliën, beitsen, vernissen of lakken).
  • Minder geschikt voor ontwerpen met slanke profielen (bij geringe dikte is het hout niet sterk genoeg voor grote overspanningen).

Houten victoriaanse veranda

Heb je een woning met een klassieke architectuur en ben je gecharmeerd van een romantische Engelse stijl? Denk dan eens aan een victoriaanse veranda met kruishouten in het glas en een versierde borstwering. Door het hout ademen dit soort klassieke veranda’s een warme, authentieke sfeer. Plaats er geen comfortabele sofa in en maak er een gezellige tuinkamer van of gebruik de veranda als verlengstuk van de keuken. Door de grote glaspartijen komt er veel licht in de woning en tevens heb je vanuit de veranda een schitterend uitzicht op de tuin.

Verschillende houtsoorten

Voor de bouw van een woonveranda gebruikt men vooral tropische hardhoutsoorten als mahonie en afromosia. Maar ook Europees hardhout zoals eiken, lariks, douglas en Robina zijn populair. Tropisch hardhout is het duurst en wordt vaak verkozen vanwege zijn mooie roodbruine uitstraling. Het wordt meestal transparant gebeitst of geolied. Europees hardhout is goedkoper, maar heeft een betere bescherming nodig dan tropisch hardhout (beits of lak).

Tropische hardhoutsoorten - Duurzaamheidsklasse I Europese hardhoutsoorten - Duurzaamheidsklasse I tot II
Mahonie Eiken
Azobé Lariks
Billinga Douglas
Cumaru Robina
Ipé Kastanje

Houten ramen en beglazing

Aangezien een groot deel van de veranda uit glas bestaat, is het belangrijk dat zowel de profielen als de beglazing aan de hoogste isolatienormen voldoen. Met de juiste beglazing bespaar je op jaarbasis al gauw honderden euro’s. In de meeste gevallen zul je het best af zijn met dubbel hoogrendementsglas (HR++). Dit glas isoleert dankzij een speciale coating tot tweemaal beter dan standaard dubbel glas en je kunt er dus flink wat energie mee besparen. Is je woning zeer goed geïsoleerd, dan is driedubbele beglazing (HR+++) interessant.

Tip: Weet je niet welke beglazing je moet kiezen? Geen zorgen, die keuze hoef je pas in een later stadium te maken en de verandabouwer zal je uitgebreid adviseren over de verschillende glassoorten. Lees hier meer over de verschillende glassoorten.

Onderhoud van een houten veranda

Een veranda in hout heeft niet veel, maar wel enig onderhoud nodig. De mate van onderhoud is afhankelijk van de houtsoort en de wijze waarop het hout is afgewerkt. Tropisch hardhout is erg goed bestand tegen vocht, schimmels en houtrot. Je hoeft het in principe dus ook niet te behandelen. Toch zal het hout na verloop van tijd onder invloed van het zonlicht wat grijzer van kleur worden. Wil je dat het hout zijn originele kleur lang behoudt, dan zul je het periodiek moeten behandelen met olie of een (half)transparante beits. Europees hardhout wordt meestal gebeitst, vernist of dekkend gelakt. Afhankelijk van de verfsoort moet de veranda eens in de vier à vijf jaar geschilderd worden.

Tip: De verschillende houten onderdelen van de veranda zijn in de fabriek al voorzien van een sterke beschermlaag (bijvoorbeeld beits of lak). De eerste vijf tot zeven jaar heb je er in principe dus geen omkijken naar.

Alternatief: open veranda in hout

Ben je niet noodzakelijk op zoek naar een volwaardige uitbreiding van je woning en wil je de veranda vooral gebruiken bij goed weer, dan is een open veranda interessant. Een open veranda of overkapping kost slechts een fractie van een leefveranda en je zit er heerlijk droog en uit de wind. Een eenvoudige houten overkapping koop je al voor € 875 (exclusief plaatsingskosten). Plaats er een terraskachel in en je geniet vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar van het mooie weer. En mocht er tussendoor een buitje vallen, geen probleem. Onder de veranda zit je altijd droog.

Prijs van een houten veranda

De kostprijs van een goed geïsoleerde houten woonveranda schommelt meestal tussen 1150 en 1550 euro per vierkante meter. De prijs is met name afhankelijk van het type veranda en de gekozen houtsoort.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte