Aluminium veranda laten plaatsen

Moderne aluminium veranda

Aluminium veranda’s zijn erg populair. En terecht, want ze zijn erg stijlvol en vergen nauwelijks onderhoud. Maar hoe presteren aluminium veranda’s nu eigenlijk op het gebied van isolatie en wat kosten ze?

Voordelen van een aluminium veranda

Aluminium veranda’s hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van houten veranda’s en PVC veranda’s.

  • Licht en sterk. Aluminium profielen zijn licht en uiterst sterk. Door deze eigenschappen zijn allerlei stijlvolle ontwerpen met slanke profielen mogelijk. Ook grote overspanningen zijn geen probleem.
  • Onderhoudsvrij. Een aluminium veranda is nagenoeg onderhoudsvrij. De profielen hebben een speciale oppervlaktebehandeling gehad, waardoor je ze nooit meer hoeft te schilderen (in tegenstelling tot houten profielen).
  • Inbraakwerend. De sterke aluminium ramen en deuren maken het voor een inbreker lastig om de veranda te forceren, zeker als er veiligheidsbeslag is gemonteerd. Daarnaast vormt het gelaagde veiligheidsglas een perfecte, ondoordringbare barrière. Bij impact blijft het glas in de profielen zitten.
Aluminium klassieke veranda

 Klassieke aluminium veranda

Verschillende veranda stijlen

Aluminium veranda’s zijn in uiteenlopende stijlen verkrijgbaar, variërend van een klassieke oranjerie tot een moderne glasshouse. De grote variatie is mogelijk dankzij de veelzijdigheid van de aluminium profielen. Deze zijn sterk, goed geïsoleerd en toepasbaar in allerlei verschillende constructies. Populaire stijlen voor aluminium veranda’s: modern, klassiek en Victoriaans.

U-waarde van de veranda: lager is beter

Het ontwerpen van een veranda is een complexe aangelegenheid. De profielen moeten sterk genoeg zijn om het gewicht van de beglazing te kunnen dragen, maar mogen tegelijk zo min mogelijk warmte doorlaten. De hoeveelheid warmte die een bouwdeel doorlaat noemt men de ‘U-waarde’ of ‘warmtegeleidingscoëfficiënt’. Elk onderdeel in de veranda heeft een specifieke U-waarde. Al deze waardes bij elkaar opgeteld vormen de totale U-waarde. Hoe lager deze waarde, des te minder warmte er verloren gaat. Tegenwoordig schommelt de U-waarde van aluminium veranda’s tussen 1,5 W/(m².K) en 1.0 W/(m².K).

Aluminium woonveranda met geïsoleerde schuifwand

Door de aanbouw van een woonveranda stijgt in sommige gevallen de gemiddelde U-waarde van de woning. Dit komt doordat de veranda tot het beschermd volume van de woning behoort en lastiger te isoleren is dan bijvoorbeeld een traditionele stenen aanbouw. Om energieverliezen in koude periodes te voorkomen, plaatst men dan een geïsoleerde schuifwand, zodat de veranda in de winter afgeschermd kan worden van het beschermd volume. In de zomer zorgt deze wand er tevens voor dat het in de woning langer koel blijft. Of het plaatsen van een schuifwand noodzakelijk is hangt af van de U-waarde van de woning en het type veranda.

Aandachtspunt bij het plaatsen van een aluminium veranda

Bij het plaatsen van een aluminium veranda zal de verandabouwer extra aandacht besteden aan de aansluitdetails. De verschillende onderdelen van de veranda worden in de fabriek met grote precisie op maat gemaakt en moeten op locatie perfect op elkaar aansluiten. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld door foutieve montage of door verkeerd opmeten van de veranda, dan zal er onnodig veel warmte via kieren en spleten verloren gaan, ook zijn de profielen en de beglazing goed geïsoleerd.

Aluminium moderne veranda

Moderne aluminium aanbouwveranda

Aluminium glasshouse: strak en stijlvol

Ben je op zoek naar een moderne, superstrakke veranda met grote glaspartijen? Dan is een glasshouse misschien iets voor je. Een glasshouse is een luxueuze veranda die nagenoeg volledig uit glas bestaat. De aluminium profielen zijn nauwelijks zichtbaar, waardoor de veranda een elegante, minimalistische uitstraling heeft. Gebruik hem als poolhouse, wellnessruimte of als gastenverblijf. Meer weten over deze bijzondere veranda?

Aluminium moderne veranda

Moderne aluminium glasshouse

Hoe vaak moet ik de aluminium profielen reinigen?

Dat hangt van de locatie van de veranda af. Woon je in de stad, aan de kust of in een buurt met veel industrie, reinig de profielen dan 3 tot 4 keer per jaar. In alle overige gevallen is het voldoende om de profielen 2 keer per jaar schoon te maken. Reinigen doe jet met wat warm water, een zachte spons en een neutraal reinigingsproduct, eventueel in combinatie met een onderhoudsproduct voor aluminium.

Prijs aluminium veranda?

Aluminium veranda’s zijn over het algemeen iets duurder dan PVC veranda’s en houten veranda’s. Daar staat tegenover dat ze nauwelijks onderhoud vragen en erg stijlvol zijn. Het laten plaatsen van een aluminium veranda kost gemiddeld 1200 tot 1600 euro per vierkante meter. Vind je dit te duur, denk dan eens aan een open aluminium veranda. Misschien niet zo chique als een woonveranda, maar wel functioneel en veel goedkoper. Een open veranda koop je al vanaf zo’n 1000 euro.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte