Woonveranda

Woonveranda

Woonveranda met keuken

Een woonveranda is in meerdere opzichten een verrijking van je woning. Je hebt er hele jaar door plezier van en de ruimte die je ermee wint is licht, sfeervol en op allerlei manieren te benutten. Maar een woonveranda heeft nog meer voordelen. Lees er hier alles over.

Wat is een woonveranda?

Een woonveranda is een goed geïsoleerde, verwarmde aanbouw die grotendeels uit glas bestaat. Dit type veranda is volledig geïntegreerd in de woning. Dat betekent dat de overgang van de veranda naar de woning naadloos is. Een woonveranda is een volwaardige aanbouw waarvan je het hele jaar door gebruik kunt maken. Je kan verschillende type woonveranda's kiezen, denk maar aan een klassieke woonveranda of een moderne woonveranda.

Veel extra ruimte

Het grootste voordeel van een woonveranda is de extra ruimte die je tot je beschikking hebt. Je krijgt er een sfeervolle, lichte kamer met uitzicht op de tuin bij. Benut de ruimte zoals je zelf wil. Gebruik de veranda bijvoorbeeld als uitbreiding van je keuken en plaatst er een grote eettafel in. Of plaats een comfortabele sofa in en maak er een loungegedeelte van. Denk ook aan een hobbyruimte, atelier of aan een werkplek waar je je administratie kunt doen (met uitzicht op de tuin).

Woonveranda

Moderne woonveranda

Sfeervol, licht, ruimte

Door de veranda wordt je woning een stuk lichter en dat is vooral in de donkere wintermaanden erg prettig. Meer licht, meer ruimte, meer sfeer. Voor veel mensen zijn dit de belangrijkste redenen om te kiezen voor een woonveranda in plaats van een traditionele aanbouw.

Andere voordelen van een woonveranda

  • Waarde van de woning stijgt. Door de architectonische opwaardering van je woning neemt de verkoopwaarde significant toe. Zeker als je kiest voor een goed geïsoleerde veranda met een gunstige energieprestatie. Een woonveranda is wat dat betreft een van de meest zinnige investeringen die je ooit zult doen.
  • Snelle plaatsing. Een woonveranda kan sneller geplaatst worden dan een traditionele stenen aanbouw.
  • Het hele jaar door genieten. Van een woonveranda heb je het hele jaar door plezier. Of het nu regent of sneeuwt, je zit er altijd comfortabel.

Welke beglazing voor een woonveranda?

De keuze van het glas is erg belangrijk, want een woonveranda bestaat gemiddeld voor 90% uit glas. In verband met het energieverbruik mag zo min mogelijk warmte via het glas verloren gaan. Tegelijk is het ook niet de bedoeling dat de veranda in de zomer oververhit raakt. Over het algemeen ben je het beste uit met hoogrendementsglas met een U-waarde van 1.1 tot 1.0. w/m²K. Dit glas isoleert tot driemaal beter dan standaard (dubbel) glas. Heb je een veranda die gericht is op het zuiden, dan heb je in de meeste gevallen ook zonwerend glas nodig. Dit is glas dat een groot gedeelte van de zonnewarmte tegenhoudt, maar wel voldoende licht doorlaat. Lees hier alles over verandaglas.

Woonveranda plaatsen: aandachtspunten

Bij het plaatsen van een woonveranda moet de verandabouwer rekening houden met een aantal bouwtechnische aspecten. Belangrijke aandachtspunten bij de bouw:

  • Fundering. Om verzakking en schade door vorst te voorkomen is het belangrijk dat de fundering sterk genoeg is en voorzien is van een vorstrand. Meestal gebruikt men een betonnen sleuffundering. Om problemen met opstijgend vocht te voorkomen is een vochtscherm onder de fundering en vloerplaat noodzakelijk.
  • Vorming van koudebruggen. Koudebruggen bij de profielen en de aansluiting bij de gevel zijn nadelig en moet zoveel mogelijk voorkomen worden, bijvoorbeeld met thermisch onderbroken profielen.
  • Luchtdichtheid. Een hoge luchtdichtheid is voor de energieprestatie van de woning minstens zo belangrijk als een goede thermische isolatie.
  • Verwarming. De verwarming in de veranda moet perfect afgestemd zijn op de grootte en de eigenschappen van de aanbouw.
  • Ventilatie. Bij een goed geïsoleerde, luchtdichte woonveranda hoort goede ventilatie. Luchtroosters zijn vaak noodzakelijk, eventueel in combinatie met een airco of mechanische ventilatie.

Zonwering

Tijdens zonnige dagen kan de temperatuur in een woonveranda snel oplopen. Het speciale glas zal een gedeelte van de warmtestralen kunnen weren, maar je zult in de meeste gevallen toch iets aan zonwering moeten doen (vooral bij een zuidelijk georiënteerde veranda). Het meest effectief zijn screens die op een geleiderails aan de buitenzijde van de veranda zijn gemonteerd en de vorm van het dak volgen. Er zijn verschillende systemen op de markt. De verandabouwer kan je hier nader over informeren.

Prijs woonveranda

De kostprijs van een woonveranda hangt voornamelijk af van: de grondwerken die verricht moeten worden, het type glas, het type profiel en de gewenste afwerking. Gemiddeld moet je rekening houden met een kostprijs tussen 1400 en 1600 euro per vierkante meter.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte