Oranjerie

Oranjerie

Oranjerie

Een oranjerie veranda is licht en ruimtelijk en ademt een gezellige sfeer. Deel hem in zoals je zelf wilt en geniet er het hele jaar door van het uitzicht op de tuin. Maar wat is nu eigenlijk kenmerkend voor een oranjerie veranda en wat kost het plaatsen ervan?

Kenmerken van een oranjerie veranda

Kenmerkend voor een klassieke oranjerie veranda zijn de slanke profielen, de kruishouten in de ramen en de waaiervormige dakconstructie. Het dak is vaak versierd met een renaissance boord en de onderpanelen zijn meestal voorzien van moluren. Door de slanke, trapeziumvormige profielen wordt de aandacht meer gevestigd op het glas dan op de profielen. Oranjerie veranda’s zijn meestal gemaakt van aluminium of hout of van een combinatie tussen beide.

Een zee van ruimte

In een oranjerie veranda beschik je, afhankelijk van de grootte natuurlijk, over een zee aan extra ruimte. Eindelijk plek voor die gezellige, grote eettafel of luxe sofa waar je al zo lang naar uitkijkt. Maak er een sfeervolle loungeruimte van, waar je je familie en vrienden ontvangt of gebruik de veranda als hobbyruimte. Mogelijkheden genoeg. Al die extra ruimte zal je zeker van pas komen.

Licht en sfeervol

Door de grote glaspartijen in een oranjerie komt er veel licht in de woning. Licht is goed voor ons gemoed. Zeker in een woning die van zichzelf al vrij donker is en soms wat benauwend aanvoelt, is wat extra licht erg welkom. Daarnaast voel je je in een veranda meer betrokken bij het buitenleven. Voor veel mensen is de veranda dan ook dé favoriete plek in huis. Een sfeervolle plek waar je helemaal tot rust komt en waar je gezellig samen kunt zijn met vrienden of familie.

Een oranjerie veranda is een zinvolle investering

Het laten plaatsen van een goed geïsoleerde oranjerie is een uiterst zinvolle investering. Door de extra ruimte en het verhoogde wooncomfort wordt de woning een stuk aantrekkelijker voor potentiële kopers. De architectonische opwaardering zorgt daarnaast voor een flinke waardestijging.

Uit welke materialen kan ik kiezen?

Klassieke oranjerieën, die vroeger gebruikt werden voor het overwinteren van exotische planten, werden meestal gemaakt van staal. Voor een woonveranda is staal minder geschikt omdat stalen profielen relatief veel warmte doorlaten. Daarnaast is staal vrij zwaar en lastig om te bewerken. Daarom gebruikt men voor de constructie van moderne veranda’s aluminium. Aluminium is licht en sterk en kan makkelijk bewerkt worden tot goed geïsoleerde profielen. Ook hout past men nog steeds toe. Hout heeft een relatief hoge isolatiewaarde en een warme, natuurlijke uitstraling die goed past bij een klassieke architectuur.

Oranjerie veranda in aluminium

Aluminium is een van de meest gebruikte materialen voor veranda’s. Aluminium profielen zijn erg sterk en kunnen slank uitgevoerd worden en dat maakt ze erg geschikt voor oranjerie veranda’s. Populair zijn de zogeheten ‘steellook’ profielen. Dit zijn aluminium profielen die een speciale oppervlaktebehandeling hebben ondergaan, waardoor ze lijken op stalen profielen. De profielen zijn voorzien van meerdere kamers die stilstaande lucht bevatten, waardoor ze thermisch gezien goed isoleren. Daarbij zijn ze intern thermisch onderbroken, waardoor er na plaatsing geen koudebruggen tussen de koude buitenkant en de warme binnenkant ontstaan. Geen condens dus op de profielen, zoals je nogal eens ziet bij stalen constructies.

Voordelen van aluminium: licht, sterk, geen onderhoud nodig

Oranjerie in hout

Naast aluminium is hout een veel gebruikt materiaal in de verandabouw. Vooral tropisch hardhout, zoals afromosia en afzelia wordt veel gebruikt. Het zijn harde houtsoorten met een warme, authentieke uitstraling. Hardhout hoeft niet geschilderd te worden omdat het van nature goed beschermd is tegen vocht. Mocht je liever geschilderd hout willen, dan kan dit natuurlijk ook. Wel moet je het schilderwerk periodiek (laten) onderhouden. Oranjerieën in hout hebben een sfeervolle, warme uitstraling en passen goed bij een klassieke of landelijke architectuur.

Voordelen van hout: authentieke uitstraling, sterk, goede thermische isolatie.

Zonwering

Vooral in zuidelijk gerichte veranda’s is zonwering een must. Screens zijn het meest effectief in het weren van zonnewarmte en kunnen door de verandabouwer nagenoeg onzichtbaar in de veranda geïntegreerd worden. Elke verandafabrikant heeft zo zijn eigen systeem. Daarnaast kun je vanzelfsprekend ook zelf iets doen aan binnenzonwering. Denk aan het ophangen van (rol)gordijnen of lamellen. Soms is het noodzakelijk om een airco te installeren. Hiermee kun je de veranda tijdens hete zomerdagen effectief koelen. Het voordeel van een airco is dat je hem in de winter ook kunt gebruiken voor het verwarmen van de veranda.

Prijs van een oranjerie veranda

De prijs van een klassieke oranjerie veranda hangt samen met het type veranda (hout of aluminium), de grootte en de moeilijkheidsgraad van het project (grondwerken, bereikbaarheid, etc.) Reken op een kostprijs tussen 1350 en 1550 euro per vierkante meter.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte