Veranda renoveren

Veranda renoveren

Renovatie van een bestaande veranda

Veranda renoveren? Lees hier alles over veel voorkomende renovatiewerken en over de verschillende soorten glas waaruit je kunt kiezen bij het renoveren van een veranda.

Waarom een veranda renoveren?

Er zijn twee redenen om te kiezen voor renovatie:

 1. De veranda voldoet niet meer aan de huidige isolatienormen.
 2. De veranda is beschadigd (lekkages, beschadigde dakplaten, houtrot, kapot glas, etc...)

Veel voorkomende renovatiewerken aan veranda’s

 • Vervangen van de beglazing (standaard glas vervangen door hoogrendementsglas)
 • Vervangen van kunststof dakpanelen (door beter geïsoleerde kunststof dakpanelen of glas)
 • Reparatie van afsluitrubbers (bij ramen en deuren)
 • Herstellen van het voegwerk
 • Houtrot herstellen of vervangen van het schrijnwerk (bij houten veranda’s)
 • Vervangen van standaard profielen door thermisch geïsoleerde profielen
 • Plaatsen van een (extra) schuifdeur of raam
 • Vervangen van roofing
 • ...

Uit welke beglazing kan ik kiezen?

Indien na inspectie blijkt dat renovatie met hoogrendementsglas perfect mogelijk is, kun je kiezen uit een aantal soorten hoogrendementsglas. De meeste verandabouwers gebruiken klare hoogrendementsbeglazing of zonwerende beglazing met een isolatiewaarde van 1 – 0,8 W/m² (dubbel glas) of 0,7 – 0,5 W/m²K (driedubbel glas). Dit glas is gelaagd (veiligheidsglas) en zal dus niet uiteenvallen bij breuk. Een ander voordeel van gelaagd glas is dat het ook akoestisch isoleert.

Hoogrendementsglas

Thermisch isolerende beglazing voor veranda's


Klare (heldere) beglazing Zonwerende beglazing
Hoge lichttransmissie (veel licht binnen) Lage lichttransmissie (minder licht binnen)
Externe zonwering noodzakelijk (afhankelijk van de oriëntatie van de veranda) Reflecteert het zonlicht. Externe zonwering niet altijd noodzakelijk. Bij zuidelijk gerichte veranda’s niet altijd even effectief

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas (dubbel of driedubbel) is voorzien van een dun isolerend metaallaagje dat zich aan de binnenzijde van de glasplaten bevindt. De spouw tussen de glasplaten is gevuld met een edelgas, bijvoorbeeld Argon. Dit in tegenstelling tot standaard dubbel glas, dat niet beschikt niet over een metaallaagje en waarvan de spouw gevuld is met lucht. Hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter dan standaard dubbel glas.

Tip: Een overkill aan super geïsoleerd glas heeft geen enkele zin als de warmte via de woning of de profielen verloren gaat. De isolatiewaarde van het glas moet dus in verhouding staat met de rest van de isolatie.

Veranda renoveren of kiezen voor een nieuwe veranda?

Moeten er slechts kleine aanpassingen of reparaties verricht worden, bijvoorbeeld het vervangen van de dakpanelen, dan is renovatie de beste optie. Is het de bedoeling het glas vervangen wordt door hoogrendementsglas, dan hangt het van een aantal factoren af of renovatie evident is.

 • Is de bestaande fundering sterk genoeg voor een zwaardere belasting?
 • Zijn de bestaande profielen sterk genoeg en geschikt voor nieuwe, dikkere beglazing?
 • Hoe is de veranda geïsoleerd?
 • Heeft het energetisch gezien nut om isolatieglas te monteren in een slecht geïsoleerde veranda?
Tip: Twijfel je tussen renovatie en een nieuwe veranda? Vraag dan gerust wat offertes aan bij verschillende veranda experts. De verandabouwer zal je, na inspectie van de bestaande veranda, uitgebreid informeren of renovatie mogelijk is en zo ja, wat het gaat kosten.

Dak veranda renoveren

Veel oude veranda’s zijn voorzien van dunne, polycarbonaatplaten of acrylaat dakplaten. Deze kunnen in de loop der jaren beschadigd raken. Je doet er goed aan om ze te laten vervangen, want ze voldoen meestal ook niet aan de huidige isolatienormen. Met wat aanpassingen is het doorgaans geen probleem om de bestaande dakplaten te vervangen door nieuwe, geïsoleerde (zonwerende) dakpanelen. Bij een houten veranda kunnen de bestaande draagbalken vaak gewoon blijven zitten. Bij een aluminium veranda zal de verandabouwer er meestal voor kiezen om nieuwe draagbalken te monteren, maar dit is afhankelijk van het type veranda en de vorm van het dak.

Goede ventilatie is belangrijk

Na renovatie zal er, door de betere isolatie, veel minder warmte verloren gaan. Goed nieuws, want je energiefactuur zal hierdoor lager uitvallen, zeker als je de veranda verwarmt en ook in de winter gebruikt. Extra aandacht moet uitgaan naar ventilatie, want hoe beter je veranda is geïsoleerd, des te belangrijk een goede verluchting. Dit om problemen met condensatie van woonvocht te voorkomen. Soms kan een extra luchtrooster in het raam volstaan, soms zijn extra maatregelen nodig zoals mechanische ventilatie. De verandabouwer zal je hierover uitgebreid informeren.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte