Soorten veranda's

Leeveranda

Aanbouwveranda met schuifdeuren

Er zijn heel wat soorten veranda’s waaruit je kunt kiezen en ze verschillen onderling qua vormgeving, functie en stijl. Lees hier welke soorten veranda’s er te koop zijn en waar je op moet letten bij aanschaf.

Woonveranda of leefveranda: volwaardige uitbreiding van de woning

Een woonveranda, leefveranda of leefkeuken veranda is een goede keuze wanneer je je keuken of living wilt uitbreiden met een lichte, sfeervolle ruimte. Plaats er een grote eettafel / kookeiland in of wat comfortabele loungemeubelen of kantoormeubelen en de veranda zal gegarandeerd je favoriete plek in huis worden. Je kan deze gebruiken als extra woonkamer of ontspanningsruimte. Een plek waar je het hele jaar door kunt genieten, ook in de winter, wanneer de temperatuur buiten onder het vriespunt is gedaald.

Wens je enkel een overkapping boven een bestaand terras, dan ben je beter af met een terrasoverkapping.

Tip: Kies je voor een woonveranda, laat je dan goed adviseren over de U-waarde van de beglazing en de profielen. Hoe lager de U-waarde, des te minder warmte er verloren gaat. Op jaarbasis scheelt je dit al gauw honderden euro’s op je energiefactuur.

Open veranda: extra lang genieten van het mooie weer

In een open veranda geniet je tot ver in het najaar nog van het mooie weer. Dit type veranda is vele malen goedkoper dan een gesloten (woon)veranda en door het open karakter ervan geniet je optimaal van de zon en het zicht op de tuin. Ook als er even een buitje voorbij trekt. Wil je perfect uit de wind zitten, laat er dan één of twee zijwanden van veiligheidsglas of kunststof in plaatsen.

Voordelen van een woonveranda Voordelen van een open veranda
Uitbreiding van de woning (veel extra ruimte) Relatief goedkoop
Het hele jaar door te gebruiken Eenvoudig en snel te plaatsen
Forse waardestijging van de woning Kleine waardestijging van de woning

Soorten veranda’s: verschillende stijlen

Soorten veranda's

Het aanbod aan veranda stijlen is vrij gevarieerd en je kunt er dus zeker van zijn dat er altijd wel een veranda te vinden is die perfect bij je je woning past. Gaat je voorkeur uit naar een klassieke of landelijke veranda? Of ben je meer gecharmeerd van een moderne, minimalistische uitstraling? Er is keuze genoeg en heb je bijzondere wensen hebben, dan kun je dit bij de verandabouwer aangeven. Een veranda kan geheel voor je op maat worden ontworpen.

Populaire verandastijlen:

Glasshouse: stijlvol, modern en luxueus

Wil je écht iets speciaals, oriënteer je dan eens op een glasshouse. Een glasshouse is een minimalistisch vormgegeven aanbouw met grote glaspartijen en slanke raamprofielen. Een soort super strakke veranda of moderne tuinkamer die qua vormgeving en stijl perfect past bij een moderne villa of ander soort luxe woning. Plaats hem bij het zwembad en gebruik hem als poolhouse of maak er een wellnessruimte van met een sauna of whirlpool. Een glasshouse is ook erg geschikt als gastenverblijf of als atelier. Stijlvol, modern en luxueus.

Zijn alle soorten veranda’s even goed geïsoleerd?

Nee, hierin zit enig verschil. Dat is overigens ook logisch, want aan perfecte isolatie hangt een prijskaartje. Zo is driedubbele hoogrendementsbeglazing gevoelig duurder dan standaard dubbel glas en zijn super geïsoleerde meerkamerprofielen duurder dan standaard profielen met slechts één kamer. Laat je overigens niet overweldigen door al die ingewikkeld klinkende begrippen als ‘u-waarde’ en ‘thermisch onderbroken profielen’. De verandabouwer zal je uitgebreid informeren en kan exact voor je uitrekenen welke profielen en beglazing het beste passen bij je woning. De mate van isolatie moet immers afgestemd zijn op de isolatie van de woning. Aan een overkill aan isolatie heb je immers niets als de woning zelf slecht geïsoleerd is.

Soorten veranda’s: prijzen

De prijs van een woon- of leefveranda varieert doorgaans van 1200 tot 1600 euro per vierkante meter. Dat is vergelijkbaar met de prijs van een traditionele aanbouw. Open veranda’s zijn een stuk goedkoper. Ze zijn al verkrijgbaar vanaf 1000 euro (standaard overkapping zonder zijwanden).

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte