Klassieke veranda

Klassieke veranda

Klassieke veranda

Een klassieke veranda is een waardevolle investering waar je veel plezier van zult hebben. Dit type veranda past goed bij een klassieke woonstijl, maar door zijn tijdloze ontwerp past hij ook goed bij andere architecturale stijlen. Lees hier alles over de kenmerken van een klassieke veranda en de gemiddelde plaatsingskosten.

Kenmerken van een klassieke veranda

Een klassieke veranda kun je herkennen aan zijn rechte lijnen en degelijke, robuuste constructie. Vaak is dit type veranda voorzien van kruishouten in de beglazing en ornamenten op de onderpanelen. Het dak is meestal plat en afgewerkt met een renaissance boord of een ander soort houten boord. Hellende daken komen minder voor, maar zijn niet ongebruikelijk. De profielen van een klassieke veranda zijn meestal gemaakt van hout of aluminium.

Licht en ruimte

Een klassieke woonveranda is licht en voelt ruimtelijk aan. In tegenstelling tot een klassieke aanbouw voel je je in een veranda meer verbonden met het buitenleven. De extra ruimte die je tot je beschikking hebt, kun je op tal van manieren benutten. Denk bijvoorbeeld aan uitbreiding van je keuken of aan een gezellige zithoek waar je vrienden en familie kunt ontvangen. Of gebruik de veranda als werkplek, hobbyruimte of atelier. De mogelijkheden zijn onbegrensd.

Tip: Hoe ziet jouw droomveranda eruit? Brainstorm hier (samen met je partner of je gezin) eens over. Hoe wil je de ruimte gaan benutten en welke spullen zou je er graag in zien?

Andere voordelen van een klassieke veranda

Naast veel extra licht en ruimte heeft een veranda nog veel meer voordelen:

  • Waardestijging van de woning. Een veranda is een waardevolle investering, zeker als je kiest voor een goed geïsoleerde leefveranda. Door de extra woonruimte en het hogere wooncomfort neemt de waarde van je woning fors toe.
  • Geniet het hele jaar door. Kies je voor een woonveranda, dan kies je voor een volwaardige uitbreiding waar je ook in de winter comfortabel geniet van het zicht op de tuin. Elk seizoen heeft zo zijn eigen sfeer en in de veranda kun je er optimaal van profiteren. Ook al zit je binnen, je voelt je toch verbonden met het buitenleven.
  • Gezelligheid en rust. Een klassieke veranda is bij uitstek een plek waar je helemaal tot rust komt. Even geen afspraken, geen zakelijke verplichtingen, geen stress, maar gewoon relaxen op de bank of gezellig samen zijn met vrienden of familie.

Veranda klassiek

Klassieke veranda van hout of aluminium

Van oudsher worden veranda’s van hout gemaakt, maar door de komst van goed geïsoleerde aluminium meerkamerprofielen, maakt men tegenwoordig steeds vaker gebruik van aluminium. Het grote voordeel van aluminium ten opzichte van hout is dat het nagenoeg geen onderhoud vereist en een zeer lange levensduur heeft. Tevens kunnen aluminium profielen slank uitgevoerd worden, iets wat met hout een stuk lastiger is. Beide soorten materialen hebben dus hun specifieke voor- en nadelen.


Houten profielen Zonwerende beglazing
Hoge lichttransmissie (veel licht binnen) Aluminium profielen
Zwaar Licht
Sterk, maar brede profielen Sterk, slanke profielen mogelijk
Sterk, maar brede profielen Sterk, slanke profielen mogelijk
Enig onderhoud nodig (afhankelijk van de houtsoort) Geen onderhoud nodig
Goede thermische isolatie (bij voldoende dikte) Goede isolatie (met meerkamerprofiel)
Geschikt voor klassieke veranda’s Geschikt voor klassieke en moderne veranda’s

Tip: Wil je een klassieke veranda met de robuuste uitstraling van staal of smeedijzer? Kies dan voor steellook profielen. Deze aluminium profielen hebben de looks van staal en de goede isolerende eigenschappen van aluminium.

Kies voor hoogrendementsglas

Wil je een woonveranda laten plaatsen, dan kies je het best voor hoogrendementsglas met een U-waarde van maximaal 1.1 tot 1.0 w/m²k. Hoogrendementsglas isoleert twee tot driemaal beter dan standaard (dubbel) glas en je bespaart er veel energie mee. Een lagere U-waarde is nog beter, maar de kosten zijn ook navenant en het is de vraag of je die extra investering eruit haalt. Gelukkig wordt je bij de keuze van het glas goed voorgelicht door de verandabouwer, want er zijn veel verschillende soorten hoogrendementsglas.

Klassieke veranda op maat

Het ontwerpen en plaatsen van een veranda is altijd maatwerk, want geen enkele woning is hetzelfde. Bij het ontwerp zal de verandabouwer goed kijken naar de stijl van je woning en zal hij rekening houden met je persoonlijke wensen. Wil je bijvoorbeeld een keuken plaatsen, dan zullen er aan- en afvoerleidingen moeten komen. Denk ook aan stopcontacten, lichtpunten, zonwering, verwarming en airco. Al deze zaken kunnen op maat geïntegreerd worden in de veranda.

Prijs klassieke veranda

De kostprijs van een klassieke veranda bedraagt gemiddeld 1400 tot 1600 euro per vierkante meter. Soms zal de prijs wat lager zijn. Dit is afhankelijk van het type veranda en de moeilijkheidsgraad van het project.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte