Open veranda of terrasoverkapping

Een open veranda laat veel licht binnen

In een open veranda zit je droog en geniet je extra lang van het mooie weer. Lees hier alles over de verschillende materialen waaruit je kunt kiezen en ontdek wat een open veranda gemiddeld kost.

Waarom kiezen voor een open veranda?

Een open veranda is een goede keuze wanneer je graag buiten bent en zo lang mogelijk van het mooie weer wilt genieten. Onder de veranda zit je altijd droog en kies je voor zijwanden, dan zit je ook perfect uit de wind. Mocht het weer ineens omslaan, dan kun je de tuinmeubelen gewoon laten staan. Is het nog wat te koud buiten? Plaats dan een terrasverwarmer en verander je veranda in een comfortabel warme tuinkamer.

Voordelen van een open veranda

  • Goede bescherming tegen zon en regen
  • Langer buiten genieten van het mooie weer (een regenbuitje is geen probleem)
  • Relatief goedkoop (veel goedkoper dan een traditionele gesloten woonveranda)
  • Snel te plaatsen (vaak al binnen één dag)

Open veranda van aluminium

Een overkapping van aluminium is licht, sterk en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Dit type veranda heeft een moderne uitstraling en past goed bij huizen met een hedendaagse architectuur. Wil je een goede bescherming tegen de wind, laat dan één of meerdere zijwanden installeren. Deze kunnen van glas of kunststof worden gemaakt. Voordelen van aluminium: moderne uitstraling, geen onderhoud nodig.

Open veranda van hout

Open veranda’s van hout hebben een warme, natuurlijke uitstraling die goed past bij huizen met een uiteenlopende architectuur. De kwaliteit en levensduur van dit type overkapping hangt vooral samen met de gekozen houtsoort. Geïmpregneerd hout is het goedkoopst, maar gaat minder lang mee dan hardhout (hardhout 25 jaar of langer). Veel gebruikte houtsoorten: merbau, eik, meranti, Douglas.

Voordelen van hout: relatief goedkoop (afhankelijk van de houtsoort), warme natuurlijke uitstraling

Kunststof dakplaten: helder en opaal

Open veranda’s zijn meestal voorzien van kunststof dakplaten van polycarbonaat. Deze platen zijn supersterk en op een speciale manier bewerkt, waardoor ze bijna geen schadelijke uv-straling van de zon doorlaten. Je kunt kiezen uit opale of heldere dakplaten. Onder opale dakplaten is het licht wat zachter en diffuser dan onder heldere dakplaten. Tijdens hete zomerdagen zijn opale platen aangenaam, zeker bij zuidelijk georiënteerde veranda’s die toch al snel oververhit te raken. Het voordeel van heldere platen is dat ze wat meer licht doorlaten en dat je er doorheen kunt kijken (prettig bij noordelijk gerichte veranda’s).

Tip: Vind je een glazen dak of kunststof dak maar niets? Kies dan voor voor een overkapping met (vouw)doek. Het doek geeft een goede bescherming tegen de zon en je kunt het naar behoefte in- of uitschuiven.
Open veranda met screens

Open veranda met screens

Open veranda met zijwanden

Zijwanden in een open veranda houden de wind goed tegen en zorgen hiermee voor extra comfort. Je kunt kiezen uit glas of kunststof. Kunststof zijwanden van polycarbonaat zijn relatief goedkoop en behoeven geen zware constructie. Glazen zijwanden zijn een stuk duurder, maar zijn makkelijker te reinigen dan kunststof platen en hebben ook een luxere uitstraling (vergelijkbaar met een volwaardige gesloten veranda).

Comfortabel genieten met terrasverwarming

Met terrasverwarming kun je ‘s avonds extra lang nagenieten van het mooie weer. Je kunt kiezen uit infraroodverwarming en een losstaande heater. Voor een open veranda is infraroodverwarming ideaal. Deze werkt op elektriciteit en is makkelijk te monteren (geen gezeul met gasflessen). Houd altijd wel voldoende afstand aan tussen de heater en de dakplaten want een infraroodstraler produceert ook aan de achterzijde een bepaalde hoeveelheid warmte. Een losstaande gasheater kan natuurlijk ook, maar ook hier geldt: zorg altijd voor voldoende afstand tussen de kap en de dak van de veranda. Laat je goed informeren door de fabrikant of vraag advies aan de verandabouwer voordat je zo’n apparaat aanschaft.

Tip: Kunststof dakplaten in een open veranda reinig je het best één keer per jaar met een zachte borstel (pas op voor krassen!) en een neutraal reinigingsmiddel. Zo blijven ze lang mooi.

Is een fundering noodzakelijk voor een open veranda?

Dat hangt grotendeels van het type veranda af. Voor een eenvoudige aluminium overkapping is geen zware fundering nodig. Meestal gebruikt men bij het plaatsen betonpoeren waarop de steunpalen van de veranda worden vastgezet. Voor een halfopen veranda met beglazing is meestal wel een volwaardige betonnen fundering nodig, omdat deze een stuk zwaarder is en het risico op verzakking veel groter is.

Prijs open veranda

Open veranda’s zijn een stuk goedkoper dan traditionele (gesloten) woonveranda’s. De prijs is voornamelijk afhankelijk van de materiaalsoort (hout of aluminium), het type dakplaat en eventuele opties (wel of geen zijwanden). Je hebt al een eenvoudige houten veranda vanaf € 875. Reken voor een standaard aluminium overkapping van 300x300cm met kunststof dakplaten op een kostprijs tussen € 1000 en € 1500 (exclusief montage). Wil je glazen zijwanden of andere extra’s, houd dan rekening met prijzen vanaf € 2500 (exclusief montage).

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte