Lichtstraten

Lichtstraat in verandadak

Lichtstraat in verandadak

Moderne veranda’s zijn tegenwoordig uitgerust met een lichtstraat. Maar wat is een lichtstraat nu eigenlijk en wat zijn de voordelen ervan ten opzichte van een lichtkoepel of een dakvenster?

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is een frame waarin verschillende raamsegmenten zijn samengevoegd. Het frame bestaat meestal uit hout, aluminium of staal en het wordt, omwille van een efficiënte afvloeiing van het hemelwater, onder een minimale hoek van 10 graden op het dak geplaatst. Lichtstraten zijn geschikt voor gebruik in platte daken, bijvoorbeeld in een veranda of een ander soort uitbouw. Een veranda met een lichtstraat heeft door het natuurlijke daglicht dat rijkelijk naar binnen kan komen komt een prettig binnenklimaat en voelt ruimtelijk aan.

Soorten uitvoeringen

Lichtstraten zijn er in verschillende uitvoeringen. Populaire uitvoeringen zijn: zadeldak schuin, zadeldak recht en lessenaarsdak. Welk type het meest geschikt is voor de veranda hangt af van de stijl van de veranda (klassiek, modern, minimalistisch, etc.)

Populaire uitvoeringen

Zadeldak schuin Zadeldak recht Lessenaarsdak
Puntvormig (2 schuine zijden). Ramen onder een hoek van 30 graden. Puntvormig (2 schuine zijden). Ramen onder een hoek van 10-15 graden. Bijna vlakke lichtstraat bestaande uit één hellend dakvlak van 10-15 graden.

Voordelen van een lichtstraat

  • Veel extra daglicht (4x meer licht per m² dan via een raam in een zijwand)
  • Elegante, stijlvolle lichtoplossing
  • Prettiger binnenklimaat (daglicht is goed voor het gevoel van welbevinden)
  • Ruimtelijk effect (een aanbouw met lichtstraat voelt ruimtelijker dan een aanbouw met een lichtkoepel of dakvenster)

Houten lichtstraat voor de veranda

Houten lichtstraten zijn in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Zo kun je kiezen uit verschillende houtsoorten (tropisch hardhout en Europees hardhout) en allerlei sierafwerkingen. Sommige houten lichtstraten zijn aan de buitenzijde voorzien van onderhoudsvrije aluminium profielen. Door deze profielen is het hout goed beschermd tegen weersinvloeden en is er minder onderhoud nodig.

Voordelen van hout: makkelijk te bewerken, goede thermische isolatie

Aluminium lichtstraat met thermisch onderbroken profielen

Aluminium is een van de meest gebruikte materialen in veranda’s. Het is sterk, licht en nagenoeg onderhoudsvrij. Tegenwoordig gebruikt men voornamelijk thermisch onderbroken meerkamerprofielen. Deze profielen bestaan uit meerdere kamers die stilstaande lucht bevatten. De stilstaande lucht zorgt voor de thermische isolatie. Daarnaast zijn de binnen- en buitenzijde van het profiel door een ander materiaal (meestal kunststof) van elkaar gescheiden. Koudebruggen zijn hierdoor uit den boze.

Tip: Er zijn ook lichtstraten met ramen die elektrisch openen. Dat is erg handig, omdat je de veranda op deze manier eenvoudig kunt verluchten.

Stalen lichtstraten

Stalen lichtstraten zijn erg geschikt voor moderne, minimalistische veranda’s. Dat komt omdat stalen profielen erg sterk zijn en slank geprofileerd kunnen worden. Doordat staal thermisch gezien minder goed isoleert dan hout en aluminium, moet het glas op een speciale manier in de profielen worden bevestigd. Meestal gebruikt men hiervoor een speciaal lijmtechniek waarmee men tegelijk ook koudebruggen tussen de binnen- en buitenzijde van het profiel voorkomt.

Voordelen van staal: supersterk, slanke profielen mogelijk

Welke glassoorten zijn geschikt?

Voor een woon- of leefveranda gebruikt men tegenwoordig standaard HR++ of HR++ gelaagd veiligheidsglas. Dit glas isoleert thermisch (en akoestisch) gezien erg goed en zal bij impact niet uiteenvallen. Bij veranda’s die op het zuiden gericht zijn past men meestal warmtewerend glas toe. Dit is speciaal glas dat wel voldoende licht doorlaat, maar de warmtestralen van de zon effectief tegen houdt.

Tip: Wil je de warme in de zomer extra goed buiten houden? Laat de lichtstraat dan aan de buitenzijde voorzien van windvaste screens.

Wat is het verschil tussen een lichtstraat en een lichtkoepel?

Een lichtstraat bestaat uit meerdere raamsegmenten die in een frame zijn gemonteerd. Dit in tegenstelling tot een lichtkoepel die die slechts uit één venster bestaat. Een lichtstraat is daarnaast ook veel groter dan een lichtkoepel en bestaat uit glas. Lichtkoepels zijn meestal van kunststof gemaakt en zijn anders van vorm (piramidevorm of bolvormig). Lichtkoepels zijn vooral geschikt voor kleine aanbouwen, zoals een garage of een bijkeuken. Een lichtstraat is vooral geschikt voor ruimtes die permanent bewoond worden, zoals een woonveranda.

  • Voordelen van een lichtkoepel: goedkoper dan een lichtstraat, relatief eenvoudig te monteren.
  • Voordelen van een lichtstraat: veel extra daglicht, groot ruimtelijk effect.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda-lichtstraat nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte