Schilderwerken

Veranda schilderen

Veranda schilderen

Wil je dat de veranda zijn waarde blijft behouden, zorg er dan in ieder geval voor dat het schilderwerk buiten periodiek onderhouden wordt. Wanneer dat moet gebeuren en waar je op moet letten bij het inspecteren van het schilderwerk lees je hier.

Houten veranda: onderhoud van het schilderwerk

Heb je een houten veranda met gelakte ramen en deuren, zorg er dan voor dat het buitenschilderwerk in topconditie blijft. Hoe vaak het hout geschilderd moet worden is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder het type verf en de oriëntatie van de veranda. Zo vergen vochtregulerende verfsoorten (zoals beits) meer onderhoud dan hoogglans verven en zal een zuidelijk georiënteerde veranda’s door de felle zon eerder aan een schilderbeurt toe zijn dan een noordelijk gerichte veranda. Bemerk je scheurtjes in de verf of zijn er blazen te zien? Onderneem dan gelijk actie en contacteer een vakschilder of start zelf met de benodigde schilderwerken.

Factoren die van invloed zijn op het schilderwerk

 • Type verf (bijvoorbeeld vochtregulerende beits of lak)
 • Kwaliteit van de verf
 • Blootstelling aan externe factoren (zon, regen)
 • Kleur van de verf (donkere verf absorbeert meer warmte dat licht gekleurde verf en veroudert hierdoor sneller)
 • Dikte van de verflaag

Hoe vaak houten ramen en deuren schilderen?

Type verf Onderhoudscyclus
Vochtregulerende verf (beits) Eens in de 3 tot 5 jaar
Hoogglans alkydverf Eens in de 5 tot 10 jaar

Tip: Ga je de veranda zelf schilderen, doe dit dan zoveel mogelijk in de schaduw (met de zon mee schilderen). Maak het hout eerst goed schoon en schuur oude verflagen die nog in goede staat zijn licht op met fijn schuurpapier of een Scotch brite (speciale schuurspons voor schilderwerk).

Kan ik een aluminium veranda overschilderen?

Ja, als de profielen zijn gelakt, kun je deze zonder problemen overschilderen. Verwijder indien nodig eerst de loszittende verflagen en eventuele oxidatie. Zet dan een non-ferro primer op het aluminium en lak af met een kleur naar keuze. Kies altijd voor een goede kwaliteit primer en verf, want aluminium warmt snel op in de zon en koelt ook weer snel af. Een goede kwaliteit verf is bestand tegen dit soort snelle temperatuurschommelingen en bijbehorende krimp- en uitzetspanningen.

Zijn PVC ramen overschilderbaar?

Dat hangt van het type PVC af. Zijn de profielen niet voorzien van een decoratiefolie, dan kun je ze meestal zonder problemen overschilderen. Let wel: het is een flinke klus, want je moet de profielen eerst zorgvuldig reinigen, schuren en in de primer zetten. Deze drie stappen zijn erg belangrijk, want ze vormen de basis voor het schilderwerk. Gebruik een goede kwaliteit primer die geschikt is voor kunststof en een hoge kwaliteit polyurethaan-alkydharsverf. Zijn de profielen voorzien van een decoratiefolie (meestal houtnerf), dan kun je de ramen beter laten renoveren met een nieuwe folie, want de folie vormt geen stabiele ondergrond voor de verf.

Tip: Schilder niet over siliconen. De resultaten zijn onvoorspelbaar en de kans is groot dat je zogeheten ‘visogen’ in de verf krijgt.

Hoe kan ik de binnenmuren van de veranda schilderen?

Dat hangt ervan af om wat voor soort muur het gaat en hoe deze is afgewerkt, maar meestal zul je een langharige vochtroller nodig hebben en muurverf. Is de muur nog niet eerder geschilderd, breng dan altijd eerst een goede grondlaag (primer) aan op de muur. Zeker op baksteen en niet geschilderd pleisterwerk is dat belangrijk. De primer heft de zuigende werking van poreuze ondergronden op, waardoor de verf netjes egaal dekt. Tevens hecht de verf beter op de grondlaag. Maak de muur voordat je gaat schilderen goed stofvrij en vetvrij (bijvoorbeeld met St. Marc).

Tip: Wil je een bakstenen muur schilderen, let er dan altijd op dat het voegwerk nog goed vast zit. Niets zo vervelend als cementkorrels die tijdens het schilderen in je vachtroller terecht komen.

Wanneer een vakschilder contacteren?

Door het schilderwerk regelmatig te laten onderhouden, zorg je ervoor dat de veranda lang mee gaat en dat hij zijn waarde blijft behouden. Zeker bij houten veranda’s en stalen veranda’s is dit belangrijk omdat houtrot en roest altijd op de loer liggen. Wacht dus nooit te lang met het onderhoud en contacteer een vakschilder wanneer je een van de volgende zaken bemerkt:

 • Blaasjes of scheurtjes in het schilderwerk
 • Poederende verflagen
 • Roestplekken (bij stalen veranda’s)
 • Verkleuring van het schilderwerk
 • Beschadiging van het schilderwerk (krassen tot op het kale hout)
 • Houtrot

Gratis offerte-aanvraag & advies

Schilderwerken nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte