Inrichting & decoratie

Verandadecoratie

Verandadecoratie

Is je veranda eenmaal gebouwd en afgewerkt, dan kun je starten met het inrichten en decoreren. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk en waar moet je op letten bij de inrichting van een veranda? We geven je een aantal nuttige tips.

Hoe de veranda in te richten?

Bij het bepalen van de inrichting zijn twee factoren van belang: de wijze waarop je de veranda gaat gebruiken en de interieurstijl. Bij het inrichten moet je met beide factoren rekening houden en in de praktijk betekent dit dat de inrichting zowel praktisch als sfeervol moet zijn. Bijvoorbeeld: goede heldere verlichting boven een bureau en sfeerverlichting bij de sofa. Zorg er in ieder geval voor dat de stijl van de veranda goed aansluit bij het interieur van de woning. Dat geldt vooral voor de vloer en het meubilair. Probeer bijvoorbeeld om de vloer van de woonkamer door te trekken in de veranda. Zo ontstaat er een naadloze integratie tussen de veranda en de woonkamer.

Tips voor een landelijke inrichting

Gaat je voorkeur uit naar een landelijke interieur, plaats de zetels in de veranda dan niet al te ver van elkaar en probeer een pelletkachel of een ander soort sfeerhaard bij de zithoek te betrekken. In een landelijk interieur staan gezelligheid en sfeer immers centraal. Moderne apparaten zoals stereoapparatuur, computers en beeldschermen, plaats je het best zo veel mogelijk uit het zicht. Kies voor lichte kleuren zoals wit, pastel en aardetinten en gebruik natuurlijke stoffen (wol, linnen, jute, leer, hout). Heb je nog wat spulletjes uit vervlogen tijden, zoals een oud servies of een nostalgische foto? Deze kunnen mooi dienst doen als decoratie.

Tips voor een moderne inrichting

Wil je de veranda op een moderne manier inrichten, zorg dan dat je zoveel mogelijk ruimte creëert in de veranda. Kies voor neutrale kleuren zoals wit, zwart en grijs en maak gebruik van strakke, glanzende materialen. Designmeubels passen perfect in een moderne veranda evenals een strakke betonvloer of gietvloer. Mocht je zo’n strakke designvloer nét iets te modern vinden, kies dan voor keramische tegels of een stijlvolle laminaatvloer. Probeer strakke lijnen aan te houden en beperk decoraties tot een minimum. Houd de veranda opgeruimd en overzichtelijk.

Tip: Een modern interieur is strak ingericht en opgeruimd. Maak dus spaarzaam gebruik van decoraties en kies liever één echte eyecatcher dan 5 spulletjes die eigenlijk niets toevoegen. Less is more!

Romantische inrichting en decoratie

Gaat je voorkeur uit naar een romantische inrichting? Lees dan onderstaande tips eens door.

 • Natuurlijke kleuren
  Zachte natuurlijke kleuren dragen bij aan een romantische sfeer. Gebruik pasteltinten en zandtinten of andere natuurlijke kleuren. Vermijd felle, onnatuurlijke kleuren.
 • Comfortabele meubels
  Maak een gezellige zithoek in de veranda en zorg voor comfortabele meubels waar je ontspannen in kunt zitten met meerdere personen.
 • Decoratie
  Schaf een aantal mooie sierkussens aan en leg ze in de sofa. Mocht je ervan houden, koop dan wat brocante spulletjes, zoals een oude fotolijst, een antieke vaas of een oude nostalgische spiegel.
 • Zachte verlichting
  In een romantische veranda hoort sfeerverlichting. Denk aan dimbare LED-spots of een vrijstaande schemerlamp. Gebruik lampen met een lage kleurtemperatuur (warm wit) als sfeerverlichting. Denk ook aan indirecte verlichting (een lamp die op de muur of het plafond schijnt). Kaarsen en theelichten horen vanzelfsprekend ook in een romantische setting.
 • Vloerbedekking
  Erg geschikt als vloerbedekking in een romantische veranda is parket, laminaat en tapijt. Let wel: niet alle vloerbedekking zijn even geschikt in combinatie met vloerverwarming (dik tapijt is bijvoorbeeld meestal niet geschikt).
 • Gordijnen
  Met overgordijnen kun je een veranda snel een gezellige, warme uitstraling geven. Kies voor zachte, warme kleuren (in het rode kleurspectrum).
Tip: Weet je niet goed welke verlichting je moet kiezen? Maak dan eens een schets (lichtplan) van de veranda waarop ook de meubels aangegeven staan. Geef in de schets met cijfers aan, waar je een lamp denkt nodig te hebben. Specificeer vervolgens welk functie de lamp heeft (eettafelverlichting) en bedenk welk type lamp hiervoor het meest geschikt is.

Open veranda stijlvol decoreren

Heb je een open veranda en wil je deze stijlvol inrichten en decoreren? Oriënteer je dan eens op een gasgestookte buitenhaard. Dit soort sfeerhaarden heb je in diverse uitvoeringen. Ze zijn gasgestookt, veilig in gebruik en in combinatie met een een comfortabele buitensofa en wat waxinelichtjes kun je er een gezellige sfeer mee creëren. Een barbecue en een kookeiland zijn vanzelfsprekend ook mogelijk. Of wat dacht je van een pizza oven? Mogelijkheden genoeg. Je veranda zal zonder twijfel dé favoriete plek in huis worden

Gratis offerte-aanvraag & advies

Veranda-inrichting nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte