Verandazonwering

Screens

Screens voor veranda's

Een veranda bestaat voor meer dan de helft uit glas en goede verandazonwering is dus essentieel. De veranda mag in de zomer immers geen broeikas worden. Maar welk type zonwering is nu het meest geschikt voor een veranda en uit welke soorten kun je kiezen?

Screens: meest effectieve verandazonwering

Screens zijn het meest effectief in het weren van de zon. Gemiddeld houd je er 80% van de zonnewarmte mee tegen, waardoor de veranda in de zomer langer koel blijft. Daarnaast houdt een screen ook fel zonlicht tegen en beschermt het je tegen schadelijke uv-straling. Horizontale en verticale screens worden nagenoeg altijd aan de buitenkant van de veranda gemonteerd. De warmte moet immer buitengehouden worden. Een screen aan de binnenkant van een veranda houdt het licht wel goed tegen, maar niet de warmte (of slechts een klein gedeelte ervan).

Verschillende soorten screendoeken

Screendoeken worden meestal van polyestergaren of glasvezelgaren gemaakt (of van een combinatie tussen beide materialen). Je kunt kiezen uit groot scala aan kleuren. Welke type doek je het beste kiest hangt af van de functie die het doek gaat vervullen. Meestal is dat warmtewering, maar je kunt een screen ook gebruiken voor privacy of voor het verduisteren van een ruimte. Wil je naast warmte bijvoorbeeld, zoveel mogelijk licht buiten houden, kies dan voor een verduisterend screendoek. Wil je de ruimte niet verduisteren, maar wel zo veel mogelijk warmte tegenhouden, kies dan voor een standaard screen.

Tip: Laat je bij het uitzoeken van een screen adviseren door de verandabouwer. Hij kan je voorbeelden laten zien van de verschillende screendoeken en uitleggen wat de voor- en nadelen van elk type zijn.

Hoe wordt verandazonwering gemonteerd?

Dat hangt van het type zonwering af. Screens kunnen zowel horizontaal (op het dak) als verticaal (langs de wanden) geplaatst worden. Het screendoek schuift langs aluminium geleiders en wordt constant op spanning gehouden. Hierdoor kan de wind er geen vat op krijgen en gaat het doek niet klapperen. Veranda screens zijn erg sterk en bestand tegen sterke windvlagen.

Kunnen screens ook op een lichtstraat worden gemonteerd?

Zonwering lichtstraatJa, dat is geen enkel probleem. De schermen kunnen hellend op de lichtstraat gemonteerd worden en je kunt ze op afstand bedienen dankzij de elektrische bediening. Ze zijn bestand tegen sterke windvlagen en je hoeft er dus geen schrik voor te hebben dat ze kapot waaien. Ze kunnen langs buiten of langs binnen geplaatst worden.

Tip: Heeft het geregend en ben je vergeten de screens in te rollen? Geen probleem je mag een screendoek nat oprollen, maar laat het niet dagenlang in de cassette zitten. Er kunnen dan watervlekken op het doek ontstaan.

Verandazeilen: geschikt voor open veranda’s

Heb je een open veranda (overkapping) en wil je niet alleen de zon, maar ook de zon tegenhouden, dan is een verandazeil mogelijk interessant voor je. Met een verandazeil scherm je de zijwanden van een veranda effectief af tegen de wind. Het kan op verschillende manieren worden gemonteerd. Meestal bevestigt men het zeil met een caravanprofiel aan de bovenzijde van de veranda. De zijkanten zet men doorgaans met tourniquets aan de staanders vast. Het handige van dit systeem is dat je het zeil naar eigen inzicht kunt uitrollen. Is er helemaal geen wind of zon, dan rol je het eenvoudig op.

Binnenzonwering veranda

Zonnezeil

Automatische verandazonwering: praktisch en comfortabel

In de 21e eeuw is alles geautomatiseerd en bedienen we zo veel mogelijk apparaten in huis met een afstandsbediening of onze smartphone. Ook de verandazonwering is op afstand te bedienen en dat is wel zo handig, want met een simpele druk op de knop schuif je de screens in of uit. Maar met een licht- of een windsensor kan het ook geheel automatisch. Zodra de zon gaat schijnen gaan de screens automatisch dicht en mocht het weer plotseling omslaan, dan schuiven de screens vanzelf weer open. Je hebt er dus geen omkijken naar en zo blijft het altijd aangenaam koel in de veranda.

Zonwering aan de binnenzijde van de veranda

Naast screens aan de buitenzijde van de veranda, zul je (afhankelijk van het type veranda) ook binnen iets aan zonwering moeten doen, want de screens zullen niet altijd uitgeschoven zijn. In de winter bijvoorbeeld heb je geen screens nodig, maar mogelijk wil je wel wat privacy. Met gordijnen of lamellen kun je effectief de inkijk naar binnen beperken. Handig zijn ook verduisteringsgordijnen. Deze zijn goed te combineren met een standaard screen.

Gratis offerte-aanvraag & advies

Verandazonwering nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte